Rusya dış işleri bakanlığı ayrıca, Moskova ile Yeni Delhi arasındaki stratejik işbirliğini göz alıcı bir şekilde geliştireceğini, Asya-Pasifik Okyanusu bölgesinde varlıklarını yoğunlaştıracaklarını bildirdi. Moskova yönetiminin vurguladığı gibi, Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan'dan oluşan Şanghay işbirliği örgütünün de Asya-Pasifik bölgesinin barış ve güvenliğini sağlamakta etkin rol ifa etmektedir.
Rusya'nın Çin ve Hindistan başta olmak üzere Asya kıtası ülkelerine yönelmesi, Rusya'nın doğuya yüz tutma stratejisinin bir parçası sayılıyor. Ukrayna krizi öncesi, Rusya ile Batı ilişkilerinde, altın dönem yaşanıyordu. Moskova, Fransa, İtalya ve Almanya ile dikkate değer ekonomik, ticari, askeri ve silah ticaret anlaşması imzalarken, birçok yatırım projesini bu batılı ülkelerle gerçekleştiriyordu. Fakat Ukrayna krizi sonucu, Rusya ile batılı ülkeler arasında ihtilaflar yaşandı ve Moskova'nın NATO ile ilişkileri bozularak düşmanca politikalar izlenmeye başlandı.
Rusya doğuya yönelme politikası doğrultusunda mali, ekonomik, sanayi, askeri alanında Asya kıtası ülkeleri ve özellikle Çin ve Hindistan ile işbirliğini geliştirmeye çalıştı. Bu ülkelerden bir Çin'dir.
Çin, Rusya ve Hindistan'ın Brics gurubu üyesi ve Şanghay işbirliği örgütü üyesidir. Elbette Hindistan bu örgütün gözlemci üyesidir. Buna ilaveten Çin ile Hindistan yüksek ekonomik büyüme sürecine giren gelişmekte olan iki ülke olup, Rusya'nın mal ve hizmet sektörüne ilgi göstermektedir. Nitekim Çin Rusya'dan 30 yıllığına doğal Gaz ithal etmek için 400 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı.
Çin ile Hindistan ayrıca Rusya silahlarını satın almak için yüksek ekonomik güce sahip olup Rusya'dan askeri ve silah teknolojisini transfer etmek istiyorlar. Çin, Rusya'nın en büyük silah ithalatçısıdır. İki ülkenin bölgesel krizler karşısında ortak görüşmelere sahip oldukları için, Moskova ile Pekin arasında yakınlaşma ve ortak askeri tatbikatlar devam etmektedir.
Çin Rusya ile askeri ve güvenlik işbirliğini arttırarak Amerika'nın doğu Asya bölgesindeki saldırgan girişimlerini etkisiz hale getirmeye, ortak tehditlere karşı ve özellikle terörizmle mücadele sürecini takviye etmeye çalışıyor.
Rusya da Çin ile işbirliğini geliştirerek, Amerika'nın Asya-Pasifik bölgesindeki varlığını ve özellikle askeri varlığının artış kaydetmesini önlemeye çalışıyor. Buna askeri teçhizat ve silah ihracatıyla bağlantılı olarak Hindistan pazarını korumaya çalışıyor. Nitekim Rusya ile Hindistan 5. nesil T-50 askeri uçağın imali için ortak planları geliştirmiş bulunuyorlar. Her iki ülkenin hava kuvvetleri bu uçakları hizmete alacaklardır.