BM Güvenlik Konseyi, IŞİD'in mali kaynaklarını kısıtlamak için yeni önlemler içeren karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.
Rusya tarafından hazırlanan ve Türkiye'nin de aralarında olduğu çok sayıda ülke tarafından desteklenen tasarıyla, IŞİD'in petrol, tarihi ve kültürel eserlerin satışı ve fidye gelirleriyle terör eylemlerini finanse etmesinin önüne geçilmesi planlanıyor.
BM ülkeleri için yasal bağlayıcılığı bulunan tasarıda, tüm ülkelere, IŞİD'in belirtilen eylemlerden gelir elde etmesinin engellenmesi için tedbir alma çağrısı yaptı.
BM Şartı'nın 7. bölümü altında hazırlanan tasarıda IŞİD'den petrol ya da tarihi eser satın alan, buna aracılık veya yardım edenlere ve IŞİD'in elinden rehine kurtarmak için fidye ödeyenlere yaptırım uygulanacağı kaydedildi.
IŞİD'in petrol üretmesini ve rafineri işletmesini sağlayacak malzeme satışını da yasaklayan tasarıda, IŞİD ya da Nusra Cephesi gibi El Kaide bağlantılı grupların petrol satışına doğrudan ya da dolaylı olarak dahil olan grup, gerçek ve tüzel kişilerin BMGK'nın El Kaide yaptırımlarını düzenleyen listesine ekleneceği vurgulandı.
Üye ülkelere de bu yasa dışı petrol ve tarihi eser kaçakçılığına doğrudan ya da dolaylı olarak bulaşanların mal varlıklarını dondurma ve BM Güvenlik Konseyi'ne bildirme çağrısında bulunuldu.
Bankacılık konusunda da çağrı yapan Konsey, tüm ülkelerin IŞİD, Nusra Cephesi gibi grupların ya da bağlı kişilerin kendi bankaları üzerinden uluslararası finans sistemine ulaşmalarına engel olmalarını istedi.
BM Terörle Mücadele Komisyonu, geçen yıl yayımladığı raporda, IŞİD'in fidyeden yıllık 35 milyon dolardan fazla gelir elde ettiğini belirtmişti.