Myanmar’da gördükleri zulümden kaçan, ama hiçbir ülkenin kendilerini kabul etmediği için 1 haftadır Tayland yakınlarındaki Andaman Denizi’nin ortasında hayat mücadelesi veren 350 Arakanlı Müslümandan kötü haberler gelmeye başladı.
Teknedeki Arakanlılardan 10’u açlık ve susuzluğa daha fazla dayanamayarak hayatını kaybetti. Teknede açlık ve özellikle susuzluğun büyük sorun olduğu belirtiliyor.
Genellikle Tayland’ı üzerinden Malezya’ya geçmeye çalışan Arakanlı Müslümanlar, göçmen akınını önlemek için çıkarılan yasalar yüzünden bu ülkelerin kıyılarından döndürülmeye başlandı.
Uluslararası Göç Örgütü, ‘arada sıkışıp kalan’ teknelerde yaklaşık 8 bin kaçak göçmenin mahsur kaldığına inanıldığını açıklamıştı.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, Güneydoğu Asya’da denizdeki teknelerde terk edilmiş durumda hala 6 bin Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmen bulunduğunu belirterek, “Tayland, Endonezya ve Malezya’nın çaresiz durumdaki mültecilerin bulunduğu tekneleri denize kalmaya itmesi ve insanların kaçınılmaz şekilde hayatını kaybetmesi karşısında dehşete düşmüş durumdayım” açıklamasını yaptı.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd, yaptığı yazılı açıklamada, Güneydoğu Asya’da çok sayıda göçmenin hayatını kaybetmesine neden olan insan kaçakçılığı ve göç sorunu konusunda bölge ülkelerini hızlı kararlar almaya çağırdı. Zeyd, Tayland, Endonezya ve Malezya’nın göçmenleri taşıyan tekneleri denizde tutacak bir politika izlediğini belirtti.
Güneydoğu Asya’da denizde Bangladeş ve Myanmar’dan teknelerle ayrılarak diğer bölge ülkelerine daha iyi bir gelecek için ulaşmaya çalışan 6 bin Arakanlı ve Bangladeşli göçmen bulunduğu bilgisini veren Zeyd, özellikle Myanmar hükümetine de çağrıda bulundu.
Myanmar’da Arakanlı Müslümanlara yönelik insan hakları ihlallerinin altını çizen Zeyd, “Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanlarına yönelik kurumsal ayrımcılık ve eşit vatandaşlık hakkı sorununun üzerine gidene kadar tehlikeli göç devam edecek” ifadesini kullandı.
BM İnsan Hakları Yüksel Komiserliği’ne göre, Bengal Körfezi’nde Eylül 2014’ten Mart 2015’e kadar çoğunluğu Arakanlı Müslümanı olmak üzere 920 göçmen hayatını kaybetti.
Myanmar’da 1982’de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanları “devletsiz” sayılıyor. Birleşmiş Milletler’in “eziyet gören dini azınlık” olarak tanımladığı Arakanlı Müslümanları, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor. Bangladeş’teki mülteci kamplarında da yaklaşık 29 bin Arakanlı Müslüman bulunuyor.
Myanmar’da Haziran 2012’de patlak veren Müslümanlara yönelik şiddet olayları nedeniyle bu ülkede yaşayan on binlerce Arakanlı Müslüman, iş bulma hayaliyle bölge ülkelerine kaçmaya başlamış, birçoğu insan tacirlerinin tuzağına düşmüştü. 2014 yılında Tayland’ın güneyindeki ormanlık bölgede insan tacirleri tarafından zorla gizli kamplarda tutulan çok sayıda Müslüman bulunmuştu.
Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ise Güneydoğu Asya’daki mültecilere yardım yapıldığını açıkladı.
IOM Sözcüsü Leonard Doyle, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında, göçmen krizinde çaresiz durumda bulunan mülteciler için kullanılmak üzere kurumun 1 milyon dolarlık yardımda bulunduğunu duyurdu.
Doyle, yardımın hala Endonezya, Malezya ve Tayland açıklarında bulunan teknelerde mahsur kalan 6 bin mülteciye yardım için kullanılacağını açıkladı.
IOM Genel Direktörü William Lacy Swing ise konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu insanların susuzluk yüzünden kahredici bir şekilde ölmesini sadece izleyemeyiz” ifadesini kullandı.