Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Yılbaşı İle Gelen Yozlaşma
Mehdi AKSU

İmam Cafer Sadık (a.s) şöyle buyuruyor; "Kim kendisini bir millete benzetirse onlardan sayılır."

Günler ve yıllar geçtikçe Müslümanlar içerisinde ve bilhusus Türkiye’yedeki Müslümanlar içerisinde yılbaşı ve Noel çılgınlığı şaşırtıcı boyutlara ulaştı.

İmam Cafer Sadık (a.s) şöyle buyuruyor; "Kim kendisini bir millete benzetirse onlardan sayılır."

Günler ve yıllar geçtikçe Müslümanlar içerisinde ve bilhusus Türkiye’yedeki Müslümanlar içerisinde yılbaşı ve Noel çılgınlığı şaşırtıcı boyutlara ulaştı.

Yılbaşı ve Noel’e bu kadar rağbet, Avrupa’da bile bu kadar olmamasına rağmen Müslümanların durumu içler acısıdır. Noel çılgınlığında, eğlence ve kendinden geçmede ne yazık ki bazıları Hıristiyan dünyasından bile öne geçmiş durumdadır. Bu durum, kimliğimizden hızla uzaklaştığımızın bir gerçeğidir.

Avrupa ülkelerinde yaşayan Hıristiyan halkların yılbaşı yaklaştığı zaman yapmış oldukları hazırlıklar ve reklamlara bakıldığında, birde ülkemiz insanları tarafından yapılan hazırlıklar ve reklamlara bakıldığında, sanki Noel Baba onların değil de bizim babamız! Gerçekten kimdir bu Noel baba? Biz Müslümanların babası olmadığı bir gerçek.

Bu konuda televizyon haberlerini izledikçe, yapılan reklamları gördükçe, bazı marketlerin, büyük alış veriş merkezlerinin önünde, içerisinde yapılan hazırlıkları gördükçe sağduyulu ve bilinçli insanların hayretler içinde kalmaması mümkün değildir. İnsanın kendi kendisine şunu sorması geliyor adeta; "Bu toplum nereye doğru gidiyor!"

Bir Müslüman bu kadar özentili, bu kadar taklitçi olabilir mi? Kendisini gayrimüslim olanlara benzetmek için gayret ve çaba içerisinde olabilir mi! Müslüman bir toplum kimliğinden bu kadar uzaklaşabilir mi?

Bunlara dikkat edilmediğinden dolayı Türkiye’deki Noel kutlamaları her geçen yıl artış göstermiş ve hatta biraz da resmiyet kazanmıştır.

İlköğretim Okullarına kadar inen “Yılbaşı” kutlamaları ve evlatlarımızın “Noel Baba” kıyafetleriyle sahneye çıkartılmaları, ne hazin, hoş olmayan, Müslüman kimliğine yakışmayan manzaralardır?

Tarih itibarı ile toplum değerlerimizden olmayan bu tür kutlamaların okullarımıza kadar sokulmasına yetkililer nasıl seyirci kalabiliyor? Bunu da anlamakta güçlük çekiyorum doğrusu.

Yetkililere şunu sormamız gerekir; Hani bizim dini ve milli kültürümüz? Müslümanın kültüründe Noel var mıdır?
Noel Baba, bizim inanç değerlerimizin, kültürümüzün ve milli geleneklerimizin neresinde var?

Konuya inanç penceresinden bakacak olursak durum daha da vahimdir. Zira İslam inancı değerlerinde bu tür şeylerin yeri olmamakla beraber İslam dini bu tür şeyleri tamamen dışlamıştır. Zira Noel baba Hıristiyanlar içerisinde bir semboldür. Şöyle ki;

Bir misyoner papazı olan Noel Baba, Hıristiyanlarca kutsallaştırılmış "mistik" bir kahramandır.

Çünkü o, çocuklara Hıristiyanlığı sevdirmek için özellikle ortaya atılmış bir "model" konumundadır.

Hıristiyanlar içerisinde Kilise işbirliği ile gerçekleştirilen Noel faaliyetleri, bu amaç doğrultusunda çıkarılmış ve yaygınlaştırılmıştır.

Buna rağmen Hıristiyanlar bile bu tür kutlamaları belli bir seviye dâhilinde, belli ilkeler çerçevesinde ve inanç değerleri dairesinde gerçekleştiriyorlar.

Bu gün tutucu Hıristiyanlar bile Noel programlarında eğlenceye, dansa, alkole yer vermez, sabahlara kadar dışarılarda etkinlikler yaparak çevrelerine rahatsızlık vermezler.

Onların tutucu olanları Kilisede sahne alan çocuklara topluca ilahiler söyletir, koro halinde kutsal kitaplarından parçalar okuttururlar.

Kilise’nin papazı, gelen izleyicilere inançları gereği bilgilendirici bir konuşma yapar. Programın sonunda ise Hz. İsa’yı sembolize eden "Noel Baba" ise, bildiğimiz o kırmızı-beyaz renkli kıyafetiyle çocuklara sırayla çeşitli hediyeler dağıtır.

Bu tabloyu düşünerek, bir de Türkiye’deki Noel kutlamalarına bakınız! İlahi değerlere muğayir ve günah adına ne ararsan var!

Biz, bize ait olmayan bir kutlamayı taklit ettiğimiz gibi, bu kutlamayı bir bakıma aslından da saptırıyoruz.

Aziz kardeşlerim "inanç değerlerini, kırmızı çizgilerini, kültürünü, kimliğini kaybeden bir millet, her şeyini kaybeder."

Bu hakikati her defasında birçok insan vurguluyor, ancak önemli olan bu gerçeğin hayata dönüşmesi değil midir? Yukarıda İmam Cafer Sadık (a.s) dan nakletmiş olduğum hadis bu konuda Müslümanların "ben ne yapıyor, kimlere benziyorum" sorusunu kendilerine sorarak hangi milletlere benzediklerini düşünmelerine neden olmalıdır. 

Selam ve Dua ile…

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
31-12-2015 09:30 - 1852 Okunma
Mehdi AKSU yazarın diğer yazıları [ Tümü ]
İRAN’DA SÜNNİLER! 14-12-2018 tarihinde eklendi
DİRENİŞİN ADI FİLİSTİN! 15-05-2018 tarihinde eklendi
UKRAYNA'DA HZ. MEHDİ COŞKUSU! 03-05-2018 tarihinde eklendi
DÖRT ZÜMREYE ÇOK DİKKAT ETMEK İNDİRİLEN DİNİN EMRİDİR! 20-02-2018 tarihinde eklendi
RABBANİ ALİM ÜSTAT HAMİT TURAN’IN ANISINA! 10-02-2018 tarihinde eklendi
EHLİBEYTİN LİSANINDA AMİN KELİMESİ VARMIDIR? 07-02-2018 tarihinde eklendi
AHMAK VE CAHİL ŞİA! 27-01-2018 tarihinde eklendi
SALAT: DUA MI NAMAZ MI? 16-01-2018 tarihinde eklendi
ASRIMIZIN FİTNELERİ! 01-01-2018 tarihinde eklendi
EMEK VE HİZMETE KADİR ŞİNAS OLMAK! 15-11-2017 tarihinde eklendi
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
29-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım