10-07-2013 tarihinde eklendi
Rusya: Suriye'de kimyasal delilleri teslim ettik


 MOSKOVA – Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, ülkesinin BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a Suriye muhalefetinin Halep’te kimyasal silah kullandığını kanıtlayan delil ve ispatlar sunduğunu açıkladı.

Rusya Bugün web sitesi Çurkin’in dün gazetecilere yaptığı açıklamaya dayanarak, BM Genel Sekreterine Rus uzmanların Halep’in Han el-Asel bölgesinde füzenin düştüğü yerden topladığı örneklerin analiz sonuçlarını teslim ettiğini bildirerek bu örnek ve delillerin üçüncü bir taraf aracılığıyla değil doğrudan elde edildiğine dikkat çekti.

Örneklerin Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü tarafından resmi onay almış bir Rus laboratuarı tarafından analiz edildiğine değinerek geçen 19 Martta Suriye muhalefetinin Suriye ordusunun kontrolü altındaki Han el-Asel’e doğru güdümsüz füze fırlattığı sonucuna ulaşıldığını aktardı.

Çurkin, yapılan analizlerin ardından Han el-Asel’de kullanılan mühimmatın endüstriyel ölçekte üretilmediği kesin sonucuna ulaşıldığına dikkat çekti.

Silahlı terör grupları geçen 19 Martta Halep kırsalının Han el-Asel bölgesine kimyasal madde içeren füze fırlatmış bunun sonucunda 25 sivil vatandaş şehit olmuş çoğu ağır olmak üzere 100’den fazla kişi de yaralanmıştı.

Krizlerin Bitirilmesi Yolunda Rusya’nın İlkeli Tutumu

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin krizlerin, ülkelerin egemenliği, istiklali ve toprak bütünlüğünü korumaya saygı gösterme gölgesinde tesviye edilmesine yönelik ilkeli tutumunu yineledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı yayınladığı beyanda, Lavrov’un İsrail Adalet Bakanı Tsibi Livni ile dün akşam görüşmesi sırasında, Rusya’nın Suriye ile ilgili önkoşulsuz olarak acilen uluslararası konferansın düzenlenmesin için aktif bir şekilde çalıştığını söylediğini belirtti.

http://caferider.com.tr/rusya--suriye-de-kimyasal-delilleri-teslim-ettik_h9708.html