07-06-2012 tarihinde eklendi
Şangay İşbirliği Örgütü Etkinliğini Artırıyor
Türkiye Diyalog Ortağı

Pekin’de gerçekleşen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesi sırasında ŞİÖ ülkeleri başkanları 10 maddelik belge imzalayıp duyuru yaptılar.

İmzalanan belgeler arasında uzun vedeli barış ve ortak refah bölgesinin kurulmasına dair Devlet Başkanları Beyannamesi, Devlet Başkanları Konseyi’nin ŞİÖ kalkınma stratejisinin orta vadeli ana yönleri kararı, ŞİÖ’nün bölgede barış, güvenlik ve istikrarı tehdit eden durumlara yanıt vermesi için kullanılacak siyasi diplomatik önlemler ve  mekanizmalar ile ilgili karar, 2013-2015 yılları için terör, bölücülük ve aşırıcılık ile mücadele alanında işbirliği programını onaylama kararı, ŞİÖ Genel Sekreteri’nin ŞİÖ’nün geçen süre faaliyetleri raporunu onaylama kararı, ŞİÖ Bölgesel Anti-terörizm Yapısı (RATS) Konseyi’nin RATS’ın 2011 yılı faaliyetlerine dair raporunu onaylama kararı bulunuyor.

ŞİÖ üye ülkelerinin liderleri ayrıca Afganistan’a ŞİÖ gözlemci ve Türkiye’ye diyalog ortağı statüsünün verilmesi kararını imzaladılar. ŞİÖ Başkanları Konseyi kararıyla ŞİÖ  Genel Sekreterliğine Rusya’nın İrkutsk bölgesinin eski valisi Dmitri Mezentsev atandı. Çin temsilcisi Zhang Sinfena ŞİÖ Bölgesel Anti-terörizm Yapısı İcra Komitesi Başkanı oldu. Yeni ŞİÖ yöneticileri görevini 1 Ocak 2013 -31 Aralık 2015 yılı döneminde yürütecekler. Pekin Zirvesi sırasında Çin ŞİÖ dönem başkanlığını sonraki Kırgızistan Zirvesi’ne kadar devretti.   

http://caferider.com.tr/sangay-isbirligi-orgutu-etkinligini-artiriyor_h6375.html