20-06-2012 tarihinde eklendi
Şaban Ayının Fazilet ve Amelleri


Bu ay ilahi yolculukta maneviyat yolcuları için oldukça değerli ve önemlidir. Rivayetlere göre muhtemel Kadir gecelerinden birisi bu ayda saklıdır. Allah'ın babamız Hz. Adem’den itibaren tüm dost, peygamber ve resullerine, vasıtasıyla yeryüzünü zulümden temizleyip hak ve adalet ile doldurmayı vaat ettiği o büyük şahsiyet bu ayda dünyaya gelmiştir.

Bu ayın fazileti hususunda Hz. Peygamber efendimiz (saa) şöyle buyurmuştur:

“Şaban ayı benim ayımdır. Allah bu ayda bana yardım edene rahmet etsin” bu davetten haberdar olan kimse, davetlilerden olmak için çaba sarf etmelidir.

Peygamber efendimizin kardeşi ve halifesi Müminlerin Emiri Hz. Ali (as) şöyle buyurmaktadır: “Hz. Peygamber’in seslenicisinin bu ayın orucunu ilan ettiği günden itibaren ömrüm boyunca bu ayın orucunu kaçırmadım ve kaçırmayacağım.”

Münacat-i Şabaniye

Gönül erbabı arasında oldukça meşhur olan bir münacattır. Onlar bu münacat sebebiyle özlem ve hasretle Şaban ayının girmesini beklerler. Bu münacat kulların Allah ile olan ilişkisinin nasıl olması gerektiği, dua ve hacet istemenin adabı, mağfiret dilemenin şekli vb. gibi çok ama çok hassas ve esaslı konuları içermektedir.

İmam Sadık (as) şöyle buyurmaktadır: “Eğer insanlar Allah’ı tanımanın, diğer nimetlere karşı olan fazilet ve üstünlüğünü bilselerdi, bizim düşmanlarımızın eline verilen dünya yaşantısının güzelliklerine göz dikmezlerdi…”

Bu ayın diğer amelleri kısaca şöyledir:

Bu ayın ilk ameli oruç tutmaktır. Eğer mümkün olursa son bir iki gün hariç bu ayın tamamının oruçlu geçirilmesi çok daha iyidir.

İmam Sadık (as) şöyle buyurmaktadır: “Kim bu ayın ilk gününü oruç tutarsa mutlaka cennete girer. Kim bu ayda iki gün oruç tutarsa Allah (cc) her gece-gündüz ona (rahmet ile) nazar eder. Cennette de buna devam eder.  Kim bu ayda üç gün oruç tutarsa Allah ile Arşın eteğinde ve cennette mülakat eder.”

İkinci amel olarak aşağıdaki salâvat okunur:

Allahumme salli ela Muhammedin ve Âl-i Muhammed. Şeceret’in nübüvvet…

Üçüncü amel olarak da bu ayın her gecesine ait namaz ve duaları okumak.

Hz. İmam Ali (as) bir hadisinde şöyle buyurmaktadır: “Şaban ayının her Perşembe günü gökyüzü süslenir. Melekler şöyle arz ederler: Şaban ayı oruçlularını bağışla, dualarını kabul buyur.”

Buna göre dördüncü amel olarak bu iki rekat namaz kılınır. Namazın her iki rekâtında Fatiha suresinden sonra yüz defa Tevhit suresi okunur. Namaz bittikten sonra Hz. Peygamber’e yüz tane salavat okunur. Kim bu namazı kılarsa Allah (cc) onun dünya ve ahiret hacetlerini verir.

Şaban ayının üçüncü günü Hz. İmam Hüseyin’in doğum günüdür. Bu günde de oruç, ziyaret ve dua, erbabından eksik olmamalıdır.

Şaban ayının on beşi Sahib’ez Zaman Hz. İmam Hüccet b. Hasan’ul Askeriy’yil Mehdi’nin (Allah zuhurunu acil etsin) doğum günüdür. Bu geceye has bir takım ameller vardır.

Bunlardan ilki bu geceyi ihya etmektir.

İkinci olarak yüz rekat namaz kılınır. Namazın her rekâtında Fatiha suresinden sonra on defa Tevhit suresi okunur.

Üçüncü olarak yine 4 rekât namaz kılınır. Her rekâtta Fatiha suresinden sonra elli defa Tevhit suresi okunur. Namazdan sonra“Allahumme inni ileyke feqir’un…” duası okunur.

Hz. Fatıma’nın tespih zikri bu gecenin amellerindendir. Yine bu gecenin zikirlerinden Allahu Ekber, Subhanallah, La ilahe illallah gece boyunca söylenmelidir. Bu gecenin bir diğer ameli ise Hz. İmam Mehdi’ye (Allah zuhurunu acil etsin) tevessül etmektir. Bu gecenin özel amellerinden birisi de Hz. İmam Hüseyin’in ziyaret edilmesidir. Bu gece Kumeyl duasının secdede okunması faziletli amellerden birisidir.

http://caferider.com.tr/saban-ayinin-fazilet-ve-amelleri_m3057.html