13-04-2021 tarihinde eklendi
Korona Vakaları ve Oruç Tutma
covid-19 vakalarının oldukça yüksek olduğu fiili şartlar altında Ramazan ayında oruç tutmanın hükümleri...

SORU:
Malum olduğu üzere covid-19 vakalarının oldukça yüksek olduğu fiili şartlar altında Ramazan ayında oruç tutmanın hükmü nedir?
 
CEVAP:✍️
Oruç ilahi bir mükellefiyettir. Gerçekte Allah'ın özel bir nimetidir kullarına. İnsanın tekamül ve ruhsal gelişimi/inkişafı noktasında esaslı bir rol oynamaktadır. Daha önceki ümmetlere de vacip kılınmıştı.
Oruç tutmanın, maneviyatın ortaya çıkması, batının saf ve arı olması,  bireysel ve toplumsal takvanın oluşması, zorluklara karşı direncin güçlenmesi, insanın beden sağlığının güçlenmesi gibi faydaları vardır. Bütün bunlarla birlikte Allah (cc) oruç için büyük mükafatlar da belirlemiştir.
Oruç, dinin zaruretlerinden ve şeriatin erkanındandır. Aşağıda makul düzeyde bir kanaat oluşturan birkaç istisnai durum dışında kişinin oruç tutmaması caiz değildir.
1- Hastalık oluşturması
2- Mevcut hastalığının artması ve şiddetlenmesi
3- Tedavi sürecinin uzaması ve iyileşmenin gecikmesi
Bu gibi durumlarda oruç mükellefiyeti kalkar ama daha sonra kaza orucu olarak yerine getirilmesi gerekir.
Açıktır ki bu kanaat veya itminan, uzman ve mütedeyyin (dindar) doktorun söylemesinden kaynaklanırsa bile yeterlidir. Eğer şahıs yukarıda zikredildiği haller nedeniyle korku veya endişe taşır ve bu korkunun da makul bir sebebi olursa oruç mükellefiyeti kalkar ama kazasını mutlaka yerine getirmesi gerekir.
Hz. Ayetullah Seyyid Ali Hamanei
http://caferider.com.tr/korona-vakalari-ve-oruc-tutma_h24746.html