15-05-2019 tarihinde eklendi
Rusya-Türkiye arasında İdlib trafiği: Suriye, El Nusra'yı köşeye sıkıştırdı
Suriye Ordusu İdlib’de terör örgütlerini vururken, Rusya-Türkiye arasında telefon trafiği yaşandı. Erdoğan ve Putin’in ardından, Milli Savunma Bakanı Akar ile Rus mevkidaşı Şoygu görüştü. Yapılan açıklamalarda eşgüdüm vurgusu yapıldı.

Suriye’nin İdlib’de El Nusra’ya karşı operasyonu yoğunlaşırken, dün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, ardından Milli Savunma Bakanı Akar ile Rus mevkidaşı Şoygu telefonda görüştüler. Açıklamalarda, İdlib konusunda eşgüdümün devamı vurgusu dikkat çekti.
 
Suriye Ordusu, Fırat’ın doğusunda ABD destekli PKK bölgesi dışında, kontrolü altında olmayan tek bölge olan İdlib’de operasyonu yoğunlaştırdı. Suriye Ordusu, İdlib’de gerginliği azaltma anlaşması ihlallerine karşı operasyonlarını sürdürüyor. SANA’nın haberine göre Hama’nın Mharde bölgesinin kuzeydoğusunda yer alan Masasine Kasabası civarlarında saldırı amaçlı hareket eden El Nusra’ya karşı operasyon düzenleyen Suriye Ordusu, eski adı El Nusra olan Heyet Tahrir Şam (HTŞ) mensuplarını etkisiz hale getirdi.
 
‘ATEŞKES İHLALLERİ ENDİŞE VERİCİ BOYUTLARDA’
İdlib konusunda eşgüdüm mekanizması oluşturan Türkiye ile Rusya arasında ise temas trafiği son günlerde yoğunlaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında önceki gece geç saatlerde yapılan telefon görüşmesinde ağırlıklı konu İdlib oldu.
 
Türk tarafının girişimi üzerine gerçekleştiği kaydedilen telefon görüşmesiyle ilgili Kremlin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Suriye’deki krizin anahtar önemde yönleriyle ilgili ayrıntılı görüş alışverişine devam edildi. Görüşmede, radikal silahlı oluşumların ateşkes ihlallerini sıklaştırdığı İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki duruma odaklanıldı.”
 
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da, iki lider arasındaki görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’e “İdlib’deki ateşkes ihlalleri endişe verici boyutlara ulaştı” dediğini aktardı. 30 Nisan’da Erdoğan ile Putin arasında yine bir telefon görüşmesi yapılmıştı. Görüşmede, Rusya ve Türkiye’nin İdlib bölgesindeki durumu istikrara kavuşturma yönündeki eylemlerini yakından koordine etmeye devam etmesinin önemi vurgulanmış, terörist grupların etkisiz hale getirilmesi için etkili tedbirlerin alınması gerektiğinin altı çizilmişti.
 
‘SOÇİ MUTABAKATI KAPSAMINDA’
 
Erdoğan’ın ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da dün telefonda görüştüler. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, görüşmede, İdlib’deki son gelişmeler ve bölgede gerginliğin azaltılması için alınacak tedbirlerin konuşulduğu, bölgesel güvenlik konularının Soçi’de imzalanan mutabakat kapsamında değerlendirildiği bildirildi.
 
‘TÜRKİYE İLE KOORDİNASYON HALİNDEYİZ’
 
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin 9 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Rusya’nın, Suriye güçleri ile birlikte İdlib’deki teröristlere saldırılarına devam ettiğini, eylemlerin Türkiye ile koordinasyon halinde gerçekleştirildiğini ifade etti. İdlib’de büyük çapta bir operasyonun planlanıp planlanmadığı ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Verşinin “Suriye hükümet güçleri ile birlikte teröristlerin saldırılarına karşılık veriyoruz” dedi. İdlib’deki operasyonlarda Türkiye ile koordine olunduğunu belirten Verşinin, ‘Suriye anayasa komitesi’ kurulması yönünde de gerçek bir ilerleme gördüklerini ifade etti.
http://caferider.com.tr/rusya-turkiye-arasinda-idlib-trafigi--suriye-el-nusra-yi-koseye-sikistirdi_h23170.html