27-12-2018 tarihinde eklendi
‘Türkiye ve İsrail Esadsız bir Suriye için anlaşabilir’ diyenler Türkiye-İran ilişkilerini dinamitlemek için lobicilik yapıyorlar
Son dönemde hemen her gün açık oturum programlarında konuşturulan Daily Sabah Yazarı Merve Şebnem Oruç, İran ve Türkiye arasındaki ilişkiler hakkında kötümser bir hava estirmek için hummalı bir çaba sarfediyor.

15 Temmuz sonrası yükselişe geçen ve ABD’yi önemli ölçüde tedirgin eden Türkiye-İran yakınlaşmasının kırılganlığına dikkat çeken Oruç, Pazartesi gecesi 24’teki programda ‘Ankara’daki yetkililerin İran’ın Suriye’de yaptıklarını unutmadıklarını düşünüyorum. Evet İran karışsın istemeyiz ama Suriye’de yaptıkları malum’ ifadelerini kullandı.
 
İran ve Türkiye arasındaki ilişkilere dair ısrarla kötümser bir hava estirmek isteyen Oruç’un söz konusu Suud ve İsrail olunca yaptığı yorum akıllara ziyandı. 
 
Oruç, Mayıs 2016’da Habertürk’te katıldığı ‘Enine Boyuna’ programında ‘İsrail ile kurulacak ortaklıkla Esadsız bir Suriye üzerinde anlaşılabilir. Bu bir dost kazanımı demek, Suudi Arabistan zaten cebimizde;  belki Suud'un üzerinden Mısır'ı da kazanabiliriz" demişti.
 
Oruç bununla da yetinmeyerek ‘İsrail, savunma bakanı düzeyinde IŞİD'i İran'a tercih ettiğini söylüyor. Hizbullah tehdidine karşı İsrail ile Nusra'nın birlikte hareket ettiğini El-Cezire bile ifade ediyor. İsrail'in Esad konusunda Türkiye gibi çok ciddi kırmızı çizgileri var. Uzun vadede Türkiye ile İsrail'in Suriye politikaları örtüşüyor’ cümlelerine yer vermişti.
 
İslami Analiz
http://caferider.com.tr/turkiye-ve-israil-esadsiz-bir-suriye-icin-anlasabilir-diyenler-turkiye-iran-iliskilerini-dinamitlemek-icin-lobicilik-yapiyorlar--_h22466.html