12-10-2018 tarihinde eklendi
ABD, Kıbrıs'taki Üssü 4 Yıl Gizli Kullanmış
ABD'nin 2013-2017 tarihleri arasında Kıbrıs'taki İngiliz Ağrotur askeri üssünü gizli bir şekilde kullandığı ortaya çıktı. Rum medyasında, "4 yıl boyunca ABD helikopterleri gizli şekilde Kıbrıs semalarında uçtu" yorumları yapıldı.

ABD'li komutandan Kıbrıs'a sürpriz ziyaret: Üsler konusunda 'kolaylık' talebi
 
ABC News kanalının, "ABD Eylül 2013’ten Ağustos 2017’ye kadar Kıbrıs adasında hava üssü bulundurdu" haberi gündeme oturdu. Rum muhalefet partileri, "Bu, güvenlik açısından sakıncalı" açıklaması yaparken, Rum medyası, "4 yıl boyunca ABD helikopterleri gizli şekilde Kıbrıs semalarında uçtu" yorumlarını yaptı. Tepkiler üzerine açıklama yapan Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu, "Haberin içeriğini ABD kaynaklarına sorun" dedi.
ABD'nin, Suriye'ye ve Ortadoğu'ya yönelik hava harekatlarının da yapıldığı Ağrotur üssünü, "tehlike bölgelerinden personel tahliyesi için kullandığı" belilrtildi. Beş helikopter ve 40 personel bulunan üssün dört yıllık gideri ise 70 milyon Euro olduğu iddia edildi. ABD, 2012 yılında İngiliz üslerini kullanmak istemiş ancak bu istek reddedilmişti. Rum medyası ABD'nin de gizli şekilde İngiliz üslerini kullandığına dikkat çekti.
 
'HAVA ÜSSÜ KAPATILDI MI?' SORUSU YANITSIZ KALDI
 
ABD Dışişleri Bakanlığı ile Pentagon ise, Kıbrıs adasında kurulan ve 70 milyon dolar harcanan hava üssünü kapattıkları yönünde çıkan haberleri yorumlamaktan kaçındı. Pentagon temsilcisi, RIA Novosti muhabirinin konuyla ilgili sorusuna yanıt olarak ABD Dışişleri Bakanlığı'yla temasa geçilmesini istedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise soruyu, "ABC'de yayınlanan genel müffetişliğin raporuna eklenecek bir şey yok" şeklinde yanıtladı.
 
ABC televizyonu, Dışişleri Bakanlığı Genel Müfettişlik Ofisi raporuna dayandırarak verdiği haberinde, " ABD'nin ‘hangi amaca hizmet ettiği' belli olmayan ve 71 milyon dolar harcadığı Kıbrıs adasında kurduğu hava üssünü ‘sessiz' bir şekilde kapattı" ifadelerini kullanmıştı.
http://caferider.com.tr/abd-kibris-taki-ussu-4-yil-gizli-kullanmis-_h22057.html