14-09-2017 tarihinde eklendi
Türkiye Diyanet Vakfı kapsamlı bir Arakan raporu hazırladı
Türkiye Diyanet Vakfı, Myanmar hükümetinin Müslümanlara uyguladığı hak ihlallerine dair kapsamlı bir rapor hazırladı.

Türkiye Diyanet Vakfı, Myanmar hükümetinin Müslümanlara uyguladığı hak ihlallerine yönelik kapsamlı bir rapor hazırladı.
 
Raporda, 600 yıldır zulüm gören Arakanlıların, bölgeye sonradan gelmediği, 788’den itibaren Arap tüccarların etkisiyle İslam’ı seçen yerli bir halk olduğu vurgulandı.
 
Arakanlı Müslümanlara yardım elini uzatan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) kapsamlı bir rapor hazırladı.
 
Raporda 'Arakanlı Müslümanların aslında Myanmarlı olmadığı, sonradan Bangladeş’ten gelen göçmenler olduğu' iddiası çürütüldü. 
 
Rapora göre, Myanmar’ın batısındaki Rakhine bölgesinde yaşayan Arakanlılar, ülkedeki en büyük etnik grubu oluşturuyor. 
 
Arakanlılar, 788 yılında bölgeye gelen Müslüman Arap tüccarlardan sonra İslam diniyle tanıştı ve bölge 1430’dan sonra Arakanlılar tarafından sultanlıkla yönetildi. Ülkede kendi tarihi, dili ve kültürüne sahip 135 etnik unsur bulunuyor. Fakat Myanmar hükümeti, Müslüman Arakanlıları yok sayma politikası izliyor ve etnik unsur olarak tanımıyor. 
 
İngiliz sömürgesi zamanında yakın bölgelerden Rakhine’ye göçlerin olduğunu ve bu göçler sonucu Rohingyaların toprak edindiğini iddia eden Myanmar hükümeti 12. yüzyılda bir devlet olarak var olan Arakan’ı tarihten silmeye çalışıyor. Myanmar hükümetinin, 600 yıldır Budistlerin uyguladığı baskı ve şiddet politikasını devam ettirdiği vurgulanan raporda, Arakanlıların yüzde 60’ının gıda yetersizliği sebebiyle zor şartlar altında yaşadığı ifade edildi. 
 
Raporda şu ifadeler yer aldı: 'Myanmar hükümeti yerli halk olan Arakanlılara etnik temizlik uygulamakta, kendilerine ait topraklardan zorla çıkarmakta, yok sayarak ölüme terk etmektedir. İşkence, tecavüz, zorla haksız yere alıkoyma, yurtlarından çıkarma gibi insan hakları ihlallerine karşı seslerini duyurma çabasına giren Arakanlılar için hayat çekilmez hale gelmiştir. Myanmar hükümeti Arakan’daki Müslümanları yerli kabul etmeyerek yasal vatandaşlık haklarını ellerinden almaktadır.'
 
Türkiye Diyanet Vakfı’nın raporunda, sürgündeki Arakanlılara da yer verildi. 2 milyona yayın Müslümanın Rakhine bölgesinde yaşam mücadelesi verdiğinin belirtildiği raporda, yüz binlerce Müslümanın ise saldırılardan kaçarak başta Bangladeş olmak üzere Tayland, Malezya, Avustralya, Suudi Arabistan, ABD ve daha birçok ülkeye sığınma talebinde bulunduğu aktarıldı. 
 
Bangladeş’te 625 bin, Suudi Arabistan’da 200 bin, Pakistan’da 350 bin, Endonezya’da 625 bin, Malezya’da 150 bin, Myanmar’ın Rakhine bölgesi içinde bir milyon, Hindistan’da 40 bin, Birleşik Arap Emirlikleri’nde 10 bin, Tayland’da ise 5 bin Arakanlı Müslümanın sığınmacı olduğu vurgulandı, ancak Arakanlıları mülteci statüsü verilmediği kaydedildi. Raporda her yıl yüzlerce Arakanlının umut yolculuğunda öldüğü anlatıldı.
 
İnsani Yardım engelleniyor
 
25 Ağustos’ta bölgedeki bazı polis merkezlerine yapılan saldırılardan Müslüman Rohingyaları sorumlu tutan Myanmar hükümetinin, Arakan’a yönelik koordineli saldırılar başlattığının anlatıldığı raporda, çatışmalardan kaçarak Bangladeş’e sığınabilen Müslümanların sayısının 370 bini bulduğu belirtildi. Gönderilen uluslararası yardımların Myanmar yetkilileri tarafından sınırlandırılmasının 10 binlerce kişiyi de tehlikeye attığı aktarıldı.
 
Türkiye Diyanet Vakfı’nın raporunda Arakan’da Müslümanlara yönelik uygulanan hak ihlalleri 16 maddede şu şekilde sıralandı:
 
-Köylerin ve Müslümanlara ait ibadet mekânlarının yakılması
 
-Sivil halkın işkence görmesi ve öldürülmesi  Siyasi tutuklamalar 
 
-Kadınların her konuda zarar görmesi
 
-Seyahat yasağı uygulanması
 
-Oy kullanma hakkından mahrumluk
 
-Sağlık hizmetlerinden yoksunluk
 
-Devlet dairelerinde çalışma yasağı
 
-Eğitim hakkının engellenmesi
 
-Özel mülkiyet hakkının engellenmesi
 
-Şahsi arazilere el konulması
 
-Evlenmeleri halinde mali kısıtlama uygulanması, evliliklerin engellenmesi
 
-Askeri kamplarda ve yol yapımlarında zorunlu işçi olarak çalıştırılmalar
 
-Müslümanların nüfus sayımına dâhil edilmemesi
 
-Ağır vergiler uygulanması, haraç istenmesi, taşınır ve taşınmaz mallara el konulması İnanç özgürlüğünün ihlali
 
Myanmar lideri Aung San Suu Çi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarına katılmayacağını açıkladı. 1991 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazanan, Arakanlı Müslümanlara yönelik ordu ve Budist çetelerin saldırıları nedeniyle ödülünün geri alınması yönünde çağrılar yapılan Çi, ülkesinde yaşanan zulmün ele alınacağı görüşmelerde yer almayacak. 
 
Çi’nin makamından yapılan açıklamada, bu kararın krizin sürmesi nedeniyle ve kendisinin barış ve istikrarı sağlama çabalarında rağmen isyancıların liderin güvenliğine karşı oluşturdukları tehditten dolayı alındığı iddia edildi.
http://caferider.com.tr/turkiye-diyanet-vakfi-kapsamli-bir-arakan-raporu-hazirladi--_h19980.html