17-02-2017 tarihinde eklendi
Rusya, Türkiye ve İran’dan Suriye’de Ateşkesi İzlemek İçin Görev Gücü
Kazakistan’ın başkenti Astana’da 2. turu tamamlanan Suriye barış görüşmelerinin sonucunda, garantör ülkeler Rusya, Türkiye ve İran’ın Suriye’deki ateşkesin izlenmesini sağlanmak için 3’lü bir görev gücü oluşturmaya karar verdiği belirtildi.

17.58 ENSARİ: BİR AY İÇİNDE ASTANA-3 YAPILABİLİR
 
Astana’daki İran heyetine başkanlık eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Caberi Ensari, bir ay içinde Astana-3’ün yapılabileceğini söyledi.
 
Astana’da bugün tamamlanan görüşmelerde sadece bir belge üzerinde anlaşma sağlandığını belirten Ensari, ele alınması gereken iki belge daha olduğunu, bunların bir ay içinde yapılması muhtemel Astana-3 görüşmelerinde masaya yatırılabileceğini ifade etti.
 
Öte yandan Ensari, daha üst düzeyde görüşme yapılabileceğini de aktardı.
 
17.41 GACİMAGOMEDOV: GERİLİMİN AZALTILMASINI ÖNGÖREN ÖNLEMLER ÜZERİNDE ANLAŞMA SAĞLANDI
 
Rus askeri heyetinin başkanlığını yapan Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkan Yardımcısı Stanislav Gacimagomedov, Astana-2’deki katılımcıların Suriye’deki çatışmaların azalmasını öngören birtakım önlemleri kabul ettiğini söyledi.
 
Gacimagomedov, “Tüm katılımcıların görüşüne göre, ateşkes ihlalleri yavaş da olsa azalıyor. Gerilimin azaltılması ve ateşkes sürecinin güçlendirilmesi için birtakım önlemlerin alınması konusunda anlaşma sağladık” dedi.
 
17.30 ZEYD: MUHALEFET HERHANGİ BİR BELGE KABUL ETMEDİ
 
Öte yandan silahlı muhalefet temsilcilerinden Usame Ebu Zeyd, Astana’daki görüşmeler sonucunda herhangi bir belgeyi kabul etmediklerini ifade etti.
 
Basın mensuplarının Astana’daki tarafların bir anlaşmaya varıp varmadığına dair sorusunu yanıtlayan Zeyd, “Hayır” dedi.
 
Zeyd, toplantının sonuçlarını kısa süre içinde düzenleyecekleri basın toplantısıyla duyuracaklarını da kaydetti.
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Sergey Verşinin, “Astana’daki görüşmelerin somut sonucu, Rusya, İran ve Türkiye’den oluşan bir görev gücü kurulmasına ilişkin maddenin kabul edilmesi oldu” dedi.
 
Verşinin “Bu grup, ateşkes rejiminin korunması ve güçlendirilmesi için düzenli biçimde çalışacak” ifadelerini kullandı.
 
ZORLA TUTULAN KİŞİLERİN TAKAS EDİLMESİ İÇİN DE MEKANİZMA KURULDU
 
Rusya Genelkurmay Başkanlığı yetkilisi Sergey Afanasyev de Astana’daki görüşmelerde, başta kadın ve çocuklar olmak üzere Suriye’de zorla tutulan kişilerin takas edilmesi için bir mekanizma kurulduğunu söyledi.
 
Mekanizma hakkında detay vermeyen Afanasyev, Suriyeli taraflar arasında ölenlerin bedenlerinin takas edilmesiyle ilgili bir maddenin de kabul edildiğini belirtti.
 
Afanasyev, “Bunun, taraflar arasındaki güvenin artmasına yardımcı olacağına inanıyoruz” dedi.
http://caferider.com.tr/rusya-turkiye-ve-irandan-suriyede-ateskesi-izlemek-icin-gorev-gucu_h18668.html