26-05-2016 tarihinde eklendi
Şeyh Zakzaki'den mesaj var!
Geçen yıl Nijerya ordusunun Zariye şehrinde İslami Hareket mensuplarına yönelik gerçekleştirdiği kanlı katliam sonrası tutuklanan Şeyh Zakzaki, Nijerya Federal Yüksek Mahkemesine bir itiraz dilekçesi yazdı.

Geçen yıl Nijerya ordusunun Zariye şehrinde İslami Hareket mensuplarına yönelik gerçekleştirdiği kanlı katliam sonrası tutuklanan Şeyh Zakzaki, Nijerya Federal Yüksek Mahkemesine bir itiraz dilekçesi yazdı.
 
 Şeyh Zakzaki dilekçede, kanuni ve hukuki haklarının icra edilmesini istedi ve hiçbir yargılama yapılmadan uzun süre hapiste kalmasının kanunlara aykırı olduğunu vurguladı.
 
 Verilen şikâyet dilekçesi, Nijerya Anayasasına göre vatandaşlara verilen aşağıdaki haklara göre tanzim edilmiştir:
 
 "Nijerya’nın anayasasının 35. Maddesine göre şikâyetçinin 2015 yılının Aralık ayından itibaren tutuklu olarak hapiste tutulması kanuna aykırıdır ve kişisel hak ve özgürlükleri ihlaldir.
 
 Nijerya anayasasının 36. Maddesine göre şikâyetçinin yukarıda belirtilen tarihten itibaren hiçbir yargılama yapılmadan hapiste tutulması kanuna aykırıdır.
 
 Nijerya İnsan Hakları Bildirgesinin 16. Maddesine göre şikâyetçinin zikredilen tarihten itibaren tutuklu tutulması ve tedavi imkânlarından yoksun bırakılması, her vatandaşın birincil sağlık haklarına aykırıdır.
 
 Nijerya İslam Hareketi lideri beş aydan fazladır ailesiyle görüşme olanağından mahrum olarak hapiste tutulmaktadır. Bu doğrultuda 1999 kanununun 40. Fıkrasına göre kurumların özgürlüğünün ihlal edilmesinin incelenmesini bu ülkenin yüksek mahkemesinden talep etmiştir.
 
 Bu doğrultuda bu yılın Ocak ayında Nijerya İnsan Hakları Grubu, Şeyh Zakzaki’nin ve İslam Hareketinin diğer üyelerinin adaletten mahrum bırakmasını ve kanunsuz ve haksız olarak tutuklanmasını şiddetle kınamıştır. Bu grubun dediğine göre bu duayen alimin hiçbir yargılama yapmadan tutuklanması Nijerya devlet ve ordusunun kanuna ve insan haklarına uymadığının açık göstergesidir."
 
 Öte yandan Nijerya'nın farklı şehirlerinde Şeyh Zakzaki'nin serbest bırakılması için yapılan eylemler devam ediyor. Dün Jalingo, Gombe, Potiskum ve Azare kentlerinde düzenlenen protesto gösterinlerine katılan binlerce kişi, yetkililerden Şeyh Zakzaki'nin serbest bırakılmasını istedi.
http://caferider.com.tr/seyh-zakzaki-den-mesaj-var_h16859.html