Reyhanlı'da 11 Mayıs 2013'te meydana gelen ve 53 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırılar, 1 yılı geride bıraktı. Bombaların açtığı çukurun içinde acı içinde yakarırken görüntülenen ve katliamın simge fotoğrafı haline gelen Döne Kuvvet, o günü anlattı.
Reyhanlı ilçesinde, 11 Mayıs 2013'te meydana gelen ve 53 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırılar, 1 yılı geride bıraktı.
İlçe merkezinde peş peşe yaşanan iki patlamayla derinden sarsılan Reyhanlı halkı, aradan geçen sürede yaralarını sarıp acılarını unutmaya çalıştı. 912 konut, 891 iş yeri ve 148 aracın zarar görmesine neden olan bombalı saldırıların yıl dönümünde yakınlarını kaybedenlerin üzüntüsü sürüyor.
Bu saldırısı belleklere, dev bomba çukurunun kenarında ellerini havaya açmış, kızı ile torununun ölümüne isyan eden bir kadının fotoğrafı ile kazındı. 1 yıldır tedavi gören, “Üzüntüden Atatürk ’ün hastalığı çıktı bende” diyen Döne Kuvvet (73) ile Reyhanlı’daki evinde, yıldönümü bu yıl anneler gününe denk gelen o meşum günü konuştu.
Belediye binası yanındaki patlamada kızı ve torununu kaybeden Döne Kuvvet, o günlerin üzüntüsünü halen unutamadıklarını belirtti. Kuvvet, "Aklımıza geldikçe aynı acıyı yaşayacakmış gibi oluyoruz. Biz yandık başkaları yanmasın, yaşadığımız kıyametin kendisiydi. Ne biz ne de bizden sonraki nesiller böyle bir acı görmesin, yaşamasın. Çok zor. Türkiye kuruldu kurulalı böyle bir olay görmemiştik, Demek kader varmış biz gördük başkaları görmesin" diye konuştu.
“OĞLUM ÜNİVERSİTEYE HAZIRLANIYORDU”
Bombalı saldırılarda hayatını kaybeden Mustafa Kaya'nın babası Hamit Kaya (55) da olaydan sonra ilçe halkının önemli bir sınav verdiğini ifade etti. Oğlunun üniversiteye hazırlandığını ve patlamalarla hayallerinin yıkıldığını anlatan Kaya, şunları söyledi:
"Patlamalarda oğlumu kaybettim ama dimdik ayaktayız. Hiçbir provokasyona meydan vermedik. Oğlum şehit oldu diye üzülmüyorum. Şunu bilsinler ki, hiçbir zaman bizi yıkamayacaklar, her zaman dimdik ayakta kalacağız. Oğlum Mustafa 23 yaşındaydı, üniversiteye hazırlık yapıyordu ve hayalleri vardı. Oturduğumuz sokağa oğlumun adı verildi, onunla gurur duyuyorum. Bütün yetkililere teşekkür ediyorum, inşallah böyle bir acıyı bir daha yaşamayız."
“O GÜNLER İÇİMİZE ZEHİR OLDU”
İkinci patlamanın yaşandığı PTT binası yanında iş yeri olan Mevlüt Kanbur ise olay günü eşi ve çocuğunun kayınvalidesine Anneler Günü hediyesi almak için il merkezine gittiklerini anlattı.
İlçede yaşanan acıyı halen yüreklerinde hissettiklerini aktaran Kanbur, "Patlama günü eşimi ve çocuğumu Antakya'ya kayınvalideme Anneler Günü hediyesi almak için göndermiştim, Patlama nedeniyle o günler içimize zehir oldu" dedi.
Patlamalara 1,5 yaşındaki kızını kurban veren Kübra Erboz, duygularını "Bütün annelerin Anneler Günü kutlu olsun, bizim için artık hiçbir önemi yok ve bizim için yas günü, bir daha böyle acıların yaşanmasını istemiyoruz. Gerekli önlemlerin alınmasını ve başka annelerin yüreğinin yanmamasını istiyoruz" diyerek dile getirdi.
REYHANLI YARALARINI SARMAYA ÇALIŞTI
Saldırı sonrası derin yara alan Reyhanlı, devlet imkanlarıyla kısa sürede yaralarını sarmaya çalıştı. Kullanılamaz hale gelen Reyhanlı Belediyesi hizmeti binası yenilendi. İlk patlamanın yaşandığı belediyenin yanındaki bina ise yıkılarak yerine park yapıldı. İlçe merkezinde iki ayrı yerde yaşanan bombalı saldırıda hayatını kaybeden 53 kişinin isminin yaşatılması için PTT binası yakınlarına 11 Mayıs Şehitleri Anıtı yapıldı. İlçedeki ikinci patlamanın gerçekleştiği PTT binası karşısında dershaneye girerken yakalandığı bombalı saldırılarda hayatını kaybeden 11. sınıf öğrencisi Oğulcan Tuna’nın (16) ismi, öğrenim gördüğü Reyhanlı Ticaret ve Meslek Lisesi’nde hayat buldu. Saldırılarda yaşamını yitiren çok sayıda kişinin ismi de ilçedeki cadde ve sokaklara verildi.