Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Türkiye ile Suriye arasındaki ticaret devam ediyor, Türkiye'nin Suriye'den ithalatı 60 milyon doları buldu'
Savaşa rağmen Türkiye ile Suriye arasındaki ticaret devam ediyor. Son dönemde Suriye'den patates ve zeytinyağı ithalatı yapılması iki ülke arasındaki ticareti tekrar gündeme taşıdı.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
18-01-2019 10:05 - 573 Okunma
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı 2018'in ilk 11 ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 1.6 artarak 1 milyar 251 milyon dolar oldu. 
 
Cumhuriyet gazetesinde Emre Deveci'nin  "Tarımda Suriye’ye bile muhtacız" başlıklı haberine göre: "Savaşa rağmen Türkiye ile Suriye arasındaki ticaret devam ediyor. Son dönemde Suriye'den patates ve zeytinyağı ithalatı yapılması iki ülke arasındaki ticareti tekrar gündeme taşıdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı 2018'in ilk 11 ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 1.6 artarak 1 milyar 251 milyon dolar oldu. Türkiye'nin Suriye'den ithalatı ise aynı dönemde 60 milyon dolar oldu" ifadesi kullanıldı.
 
2011’de başlayan savaş öncesinde 2010’da iki ülke arasındaki ticaret zirveye ulaşmış, ihracat 1.8 milyar dolar, ithalat 452 milyon dolara yükselmişti. 2012’de ihracat 497 milyon dolara kadar sert bir düşüş gösterse de sonrasında toparlandı.
 
Türkiye, silahlı gruplarla birlikte kontrol ettiği bölgeler üzerinden Suriye’ye ihracat yaparken, bu ürünler ülke geneline iç ticaret yoluyla yayılıyor. İthalat da yine söz konusu grupların kontrol ettiği sınır bölgeleri üzerinden yapılıyor.
 
İhracatta buğday, ithalatta pamuk
 
Türkiye’nin, desteklediği gruplarla birlikte kontrol altına aldığı Afrin’den zeytinyağı ithalatı 2018’de yerli üreticilerin tepkisini çekmişti. 2018’de zeytinyağı ithalatında rakam 2.7 milyon dolar oldu. Patateste ise ithalat 509 bin doları buldu.
 
Türkiye’den Suriye’ye değirmencilik ürünleri, malt, nişasta, inülin, buğday gluteninde 105 milyon dolar, hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar, yemeklik katı yağlar, hayvansal ve bitkisel mumlarda 98 milyon dolar ihracat yapıldı. Kişisel eşyalardaki ihracat, deniz ve hava taşıtlarına verilen kumanya ve malzeme 95 milyon dolar, gıda sanayiinin kalıntı ve döküntüleri, hayvanlar için kaba yem 83 milyon doları buldu. Hububat, un, nişasta veya süt müstahzarları, pastacılık ürünlerinde 74 milyon dolar ihracat yapılırken, plastikler ve mamullerinde 55 milyon dolar, demir ve çelik 43 milyon dolarlık satış var.
 
Türkiye’nin Suriye’den ithalatı ise pamuk ve pamuklu ürünlerde 18 milyon dolar, bakır ve bakırdan eşyada 11 milyon dolar, kahve, çay ve baharatta 9 milyon doları buldu. Alüminyumdan eşyada 5 milyon dolar, hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlarda 2 milyon dolar ithalat var.
 
Suriyeliler 8 bin şirket kurdu
 
Resmi rakamlara göre Türkiye’de 3.5 milyonun üzerinde Suriyeli sığınmacı bulunuyor. TEPAV’ın verilerine göre, Ocak-Kasım 2018’de Suriye ortak sermayeli 1517 şirket kurulurken Suriye ortaklı şirketlerin toplam Suriye ortak sermayesi 258.4 milyon TL oldu. 2010-2018 savaş döneminde Türkiye’de kurulan Suriye ortak sermayeli şirket sayısı 8 bin 106’ya  ulaştı.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
18-01-2019 10:05 - 573 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
28-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım