Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suudiler neden Yemen’e saldırdı?
Av. Sinan Kılıç
3.512 ölü, 6.500 yaralı, 95.00 mülteci; Suudilerin 26 Mart’tan beri sürdürdüğü Yemen saldırılarının bir aylık Yemen bilançosudur bu. 
Suud liderliğindeki on Arap ülkesinin katılımıyla kurduğu koalisyonun gariban Yemen’i bombalamasıyla 5 binden fazla ev, onlarca ibadethane, tarihi bina tahrip edilmiş, 492’si çocuk, 209’u kadın toplam 3 bin 512 kişi ölmüş, 6 bin 500 kişi yaralanmıştır.
 
Suudiler neden Yemen’e saldırdı?
Osmanlı hâkimiyeti altında olan Yemen, Mondros Mütarekesi ile fiilen ve  Lozan Antlaşması ile de hukuken Osmanlı egemenliğinden çıkmış oldu. 1967 yılında İngiliz işgalinden kurtulan ülke Güney ve Kuzey olmak üzere ikiye bölündü. Ancak daha sonra tekrar birleşti. İnanç ve mezhep bağlamında Zeydi’ler ile Sünni Şafii Yemen halkı arasında, Vahhabizmin ülkeye sokulmasına kadar hiçbir sorun yaşanmamıştır. Biri birlerinin camisinde aynı safta namaz kılarlardı. Hatta bir Zeydi olan ünlü alim Mahammed Ali Şevkani’ni hem Şii hem Sünni’ler arasında büyük kabul görmüştür. Uzun lafın kısası, Suud’un tekfirci, Vahhabi fitnesi sokulmadan önce Yemen gerçekten de mezhebi ahengin ülkesi idi. 
 
1970’li yıllardan sonra Yemen Eğitim Bakanlığı’nın finanse bahanesiyle, petrodolarla birlikte tekfirci düşünce ve bugün de El-Kaide teröristleri Suudi Arabistan Krallığı tarafından Yemen’e sokulmuştur. 
Bütün iç kargaşa içerisinde Zeydi Husi’lerin istediği tek şey adilane yönetimdir. Bu nedenle de Ulusal Diyalog çağrısı yapmış, sonuç alınamayınca Hükümet ve meclis feshedilmiştir. 2 yıllık geçiş sürecinde Ulusal Geçiş Konseyi kurularak ülkenin eşit ve adil olarak yönetilmesinin yolları aranmıştır. Husi’ler bunu yaparken, temsil haklarından bile feragat etmiş ne hükümete, ne de diğer birimlere kendi adamlarını atamamışlardır. Bütün bunlara rağmen Suudiler tarafından dayatılan ve iş başına getirilen Mansur Hadi’nin görev süresi 2014 yılında dolmuş, 2015 Ocak ayında da istifasını açıklamıştı. Ancak Suudi Arabistan’ın baskısıyla istifasını geri alarak tekrar başa geçmek istemiştir. 
 
Suud ittifakı Şii’leştirme yalanı arkasında gerçekte İsrail çıkarlarına hizmet etmektedir. Çünkü Yemen’in kontrol ettiği kelime anlamı olarak "hüzün kapısı" demek olan Bab’ül Mendep Boğazı son derece önemli bir ticaret yoludur. Boğaz, Hint Okyanusu ile Güneydoğu Asya'yı Süveyş Kanalı yoluyla Akdeniz'e ve Avrupa'ya bağlamaktadır. Dünyada tankerle taşınan petrolün yaklaşık %8'i bu boğazdan geçmektedir. Ambargo altındaki Filistin’e ulaşan yardımların büyük kısmı bu deniz yoluyla gönderilmektedir.
Suud ittifakı Yemen’i bombalayarak, bir yandan Kerbela’da Hz.Hüseyin yanında şehit düşen kırk Yemen’liye duyduğu tarihi kini ortaya koymuş diğer yandan da İsrail ittifakı nedeniyle boğazın hakimiyetini ele geçirerek İsrail çıkarlarına olan hizmetini sürdürmeye devam etmiştir.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
23-07-2016 09:09 - 1592 Okunma
Av. Sinan Kılıç yazarın diğer yazıları [ Tümü ]
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar? 09-03-2020 tarihinde eklendi
Emperyalizmin Dini/Mezhebi Yoktur 04-01-2019 tarihinde eklendi
Doğru’dan Yanlış çıkarmamak gerek… 07-02-2018 tarihinde eklendi
İnnaLillahi ve İnnaİleyhiraciun 25-02-2017 tarihinde eklendi
AŞURA 2016 08-10-2016 tarihinde eklendi
HAİN DARBE VE SONRASI… 13-08-2016 tarihinde eklendi
Darbe Üzerine 29-07-2016 tarihinde eklendi
Terörle yatıp-kalkmak 23-07-2016 tarihinde eklendi
Hz. Mehdi (a.f) Haktır ve Gelecektir 23-07-2016 tarihinde eklendi
Laiklik ve AHİM kararları 23-07-2016 tarihinde eklendi
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
28-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım