Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suudi Rejimin Kan Emici Politikaları
Yemen İnsan Hakları Bakanlığı cumartesi günü yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın Yemen’in batısında yer alan Hodeyde vilayetine bağlı “El-Hune” bölgesindeki katliamını kınayarak, bu bağlamda uluslararası komite kurulmasını istedi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
13-03-2017 09:42 - 930 Okunma
Yemen İnsan Hakları Bakanlığı yaptığı açıklamada, Hodeyde vilayetine bağlı El-Hune’deki bir pazar yerinde masum Yemenli sivillerin korkunç şekilde katliam edilmesini kınayarak, Suudi Arabistan’in öncülüğündeki Arap ittifakının sivillere yönelik cinayetlerinin kasıtlı olduğunu belirterek, türlü yasak silahların kullanıldığı bu saldırılarda Yemen halkının sivil ve kültürel tesislerinin hedef alınmasını kınadı.
 
Bakanlık, Güvenlik Konseyi dahil uluslararası örgütlerden, ayrım gözetmeden süratle, saldırganlar ve hamilerinin saldırıları ve cinayetlerini durdurmasını talep etti. Suudi rejimi savaş uçaklarının Cumartesi gece Yemen’in batısında yer alan El-Hodeyde eyaletine bağlı El-Hune şehrinde bir çarşıya yönelik düzenlenen saldırıda 26 kişi hayatını kaybetmiş veya yaralanmıştır.
 
BM Genel Sekreteri İnsani İşler Yardımcısı da yaptığı açıklamada, Yemen’in en büyük insani felakete maruz kaldığını ve ülkedeki insanların üçte ikisinin yardıma ihtiyaç duyduğunu kaydetti.
 
Suudi Arabistan, ABD, Arap ve Batılı müttefikleriyle birlikte Mart 2015 tarihinde Yemen’e yönelik saldırıları başlattı, ardından bu ülkeyi hava, kara ve denizden kuşatarak, görevinden istifa eden Yemen’in eski cumhurbaşkanı Mansur Hadi’yi yeniden iktidara getirmeye çalıştı. Suudiler, o tarihten bugüne kadar neredeyse her gün Yemen’in muhtelif noktalarını bombalamayı sürdürmüştür. Saldırılarda, defalarca okullar, hastaneler, yerleşim alanları, caddeler ve pazar yerleri hedef alınmıştır. Bu saldırılar sonucu Yemen’de en az 11 bin kişi yaşamını yitirmiş, on binlerce kişi de yaralı düşmüştür. Buna ilaveten milyonlarca Yemenli de evinden barkından olarak göçmen durumuna düşmüştür. Tek bir kelime ile Yemen, Suudi Arabistan’ın saldırılarının ardından neredeyse harabe haline gelmiştir.
 
BM, Suudi Arabistan’ın Yemen’in kritik ve hayati merkezlerine yönelik saldırıları başta olmak üzere cinayetlerinin devam etmesinin, uluslararası kuralların açık ihlali ve kabul edilemez olduğunu defalarca deklare etmiştir.
 
Yemen krizine yönelik pasif ve duyarsız davranan BM, Al-i Suud’un cinayetlerini durdurma noktasında ektin bir girişimde bulunmamış, sadece “endişe verici” türünden açıklamalarla yetinmiştir. Oysa BM, Suudi Arabistan’ın Yemen’de işlediği cinayet dosyasını, Güvenlik Konseyi veya Genel Sekreterlik üzerinden Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gönderebilir. Uluslararası Ceza Mahkemesi de, BM’ye bağlı örgütler başta olmak üzere uluslararası kurumlar tarafından sunulan raporlara istinaden karar çıkarabilir.Ancak, BM şimdiye kadar Suudi Arabistan aleyhinde her hangi bir girişimde bulunmazken, hatta BM’nin eski genel sekreteri Ban Ki Moon, Suudi Arabistan’ın ismini, çocuk haklarını ihlal eden ülkelerin listesinden çıkarmak zorunda kaldı.
 
BM, söylem bazında Yemen’deki insani felakete yönelik endişelerini dile getiriyor, ancak pratikte, Suudi Arabistan’ın Yemen’e saldırılarının önünü açmıştır. BM Güvenlik Konseyi’nin Yemen krizini gözardı etmesi, aslında Suudi Arabistan’ın kendi cinayetlerini uluslararası kurallar ve anlaşmalara uymadan sürdürebilmesi için yakılan yeşil ışıktan ibaret olduğu düşünülüyor. Yemen’deki hedeflerine ulaşmakta başarısız kalan Suudi Arabistan, daha korkunç cinayetler işleyerek, kendi başarısızlıklarının üstünü kapatmaya çalışıyor.
 
Suudi Arabistan’ın İslam dünyasının yoksul ülkelerinden olan Yemen’e karşı saldırıları ve hasmane girişimlerine devam etmesi, bu Arap ülkesini daha da zor durumda bırakmıştır, her geçen gün Yemen’deki insani felaket daha da artıyor.
 
Ancak tecrübelere bakılırsa, halkı katliam etmek ve askeri saldırılar kılıfında, siyasi hedeflerin asla gerçekleşmediğini, sadece kriz ve sorunlarını tırmandırdığı anlaşılıyor.
 
Yemen’de yerleşim alanları, caddeler, okullar, sanayi merkezleri ve limanlar gibi sivil noktaların hedef alınması, Suudi Arabistan’ın bu ülkeye yönelik askeri hedeflerine ulaşmakta başarısız kaldığını gösteriyor.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
13-03-2017 09:42 - 930 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
23-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım