Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
RAMAZAN MANİFESTOSU!
Mehdi AKSU

Allah’u Teâlâ Peygamberleri bir takım hedefler doğrultusunda insanlığa göndermiştir. Allah’u Teâlâ şöyle buyuruyor; “O bir mabuttur ki ümmiler içinden kendi cinslerinden bir Peygamber göndermiştir. Onlara ayetlerini okumaktadır ve onları tertemiz bir hale getirmektedir ve onlara kitabı ve hikmeti öğretmektedir ve bundan önce onlar, elbette apaçık bir sapıklık içindeydiler.”(Cuma,2)

Peygamberlerin gönderilme sebeplerinden birisi, ibadetle Allah’a yaklaşmanın yöntemlerini öğretmektir. Oruç ibadeti de farz olan ibadetlerden bir tanesidir. Oruç ibadeti ve mübarek Ramazan ayı hakkında İslami kaynaklarda çok geniş açıklamalar bulunmaktadır.

Hz. İmam Ali (a.s)’dan şöyle rivayet olunmuştur; “Hz. Resul-ü Ekrem (s.a.a) bir gün bize hutbe okuyarak şöyle buyurdu; “Ey insanlar, Allah’ın ayı bereket, rahmet ve mağfiret ile size doğru gelmekte. Öyle bir ay ki, Allah katında en üstün aydır. Onun günleri en faziletli günler, geceleri en faziletli geceler ve saatleri en faziletli saatlerdir.

Bu ayda siz Allah’ın ziyafetine davet edilmiş ve Allah’ın değer verdiği kimselerden sayılmışsınız. Nefesleriniz bu ayda tesbih (zikir) ve uykunuz ibadet sayılır. Amelleriniz kabul ve dualarınız icabet edilir. O halde doğru niyetler ve temiz kalpler ile Allah’tan isteyin ki, sizi bu ayın orucunu tutmaya ve kendi kitabını okumaya muvaffak kılsın. Zira hiç şüphesiz gerçek bedbaht kimseler bu yüce ayda Allah’ın mağfiretinden mahrum kalan kimselerdir.

Bu ayda açlık ve susuzluğunuzla kıyamet gününün açlık ve susuzluğunu hatırlayın. Fakir ve düşkünlerinize sadaka verin. Büyüklerinize karşı saygılı, küçüklerinize merhametli olun. Yakınlarınıza sıla-i rahim yapın. Dilinizi koruyun, gözlerinizi haram olan şeylere kapatın ve kulaklarınızı haram olan şeylere tıkayın. Başkasının yetimlerine şefkatli davranın ki sizin yetimlerinize de şefkatli davranılsın. Günahlarınızdan Allah’a tövbe edin. Namaz vakitleri en faziletli vakitlerdir; o vakitlerde Allah kullarına rahmet gözüyle bakar. Onunla münacat ettiklerinde cevap verir. Onu çağırdıklarında lebbeyk der ve Ona dua ettiklerinde icabet eder.”

“Ey insanlar, canlarınız amellerinizin elinde rehindir. Onları mağfiret dileyerek kurtarın. Sırtlarınız günahlarınızla ağırlaşmıştır, uzun secdelerinizle onları hafifletmeye çalışın. Şunu bilin ki hiç şüphesiz, şanı yüce Allah, namaz kılan ve secde edenleri azap etmemeye, insanlar Rabb’ül âleminin huzurunda durup hesap verecekleri sırada, onları korkutmamaya dair kendi izzetine ant içmiştir.”

“Ey insanlar kim bu ayda mümin bir oruçluya iftar verirse, Allah katında bir köle azat etmenin sevabını alır ve geçmiş günahlarının bağışlanmasına vesile olur.”

“Ya Resulullah, hepimizin buna gücü yetmiyor denilince, Resulullah (s.a.a) şöyle buyurdular; “Bir yarım hurmayla da olsa cehennem ateşinden korunmaya çalışın. Bir içim suyla da olsa cehennem ateşinden korunmaya çalışın. Zira Allah’u Teâlâ bundan fazlasına gücü yetmeyip de bu az ameli yapana da aynı mükâfatı verir.”

“Ey insanlar, içinizden kim bu ayda ahlakını güzelleştirirse bu, ayakların kaydığı günde sırattan rahatlıkla geçmesini sağlar. Kim bu ayda elinin altında olanlara kolaylık sağlar ve yüklerini hafifletirse, Allah da onun hesabını hafifletir. Kim bu ayda başkalarına karşı yapabileceği şer ve kötülüklerin önünü alırsa Allah da onu mülakat edeceği günde, ona karşı gazabının önünü alır. Kim bu ayda bir yetime değer verir ve ona ikram ederse, Allah da kıyamette ona değer verir, merhamet eder. Bu ayda yakınlarına sıla-ı rahimde bulunan kimseyi Allah kendisini mülakat edeceği günde rahmetine kavuşturur. Akrabalarıyla ilişkiyi kesen kimseyi de Allah kıyamet günü rahmetinden mahrum kılar. Allah bu ayda müstehap bir namaz kılanın cehennem ateşinden kurtuluşunu yazar. Kim bu ayda farz namazı kılarsa diğer aylarda kıldığı yetmiş farzın sevabını almış olur. Kim bu ayda bana çok salât-u selâm getirirse, terazilerin hafif olacağı günde, terazisini ağırlaştırır. Bu ayda Kuran’dan bir ayet okuyan kimse diğer aylarda bir Kur’an hatmetmenin sevabını alır.”

“Ey insanlar, cennetin kapıları bu ayda açıktır. Rabbinizden isteyin ki onları yüzünüze kapatmasın. Cehennem kapıları ise kapalıdır. Rabbinizden dileyin ki onları sizin yüzünüze açmasın. Şeytanlar da bu ayda bağlanmışlardır. Rabbinizden dileyin ki onları size musallat kılmasın.”

Hz. İmam Ali (a.s) şöyle diyor; “Ben ayağa kalkarak: ‘Ey Allah’ın Resul-ü bu ayda en faziletli amel nedir?’ diye sordum. Allah Resul-ü (s.a.a) şöyle buyurdular;           “Ey Hasan’ın babası bu ayda en faziletli amel, Allah’ın günahlarından sakınmaktır...”( Uyun-u Ahbar-ur Rıza,c.1, s.297- Emali, şeyh Saduk, s.82, Meclis.20)

Selam ve dua ile…

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-06-2016 09:22 - 2282 Okunma
Mehdi AKSU yazarın diğer yazıları [ Tümü ]
İRAN’DA SÜNNİLER! 14-12-2018 tarihinde eklendi
DİRENİŞİN ADI FİLİSTİN! 15-05-2018 tarihinde eklendi
UKRAYNA'DA HZ. MEHDİ COŞKUSU! 03-05-2018 tarihinde eklendi
DÖRT ZÜMREYE ÇOK DİKKAT ETMEK İNDİRİLEN DİNİN EMRİDİR! 20-02-2018 tarihinde eklendi
RABBANİ ALİM ÜSTAT HAMİT TURAN’IN ANISINA! 10-02-2018 tarihinde eklendi
EHLİBEYTİN LİSANINDA AMİN KELİMESİ VARMIDIR? 07-02-2018 tarihinde eklendi
AHMAK VE CAHİL ŞİA! 27-01-2018 tarihinde eklendi
SALAT: DUA MI NAMAZ MI? 16-01-2018 tarihinde eklendi
ASRIMIZIN FİTNELERİ! 01-01-2018 tarihinde eklendi
EMEK VE HİZMETE KADİR ŞİNAS OLMAK! 15-11-2017 tarihinde eklendi
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
29-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım