Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
IŞİD tarihi manastıra girip rahipleri kovdu
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
22-07-2014 10:12 - 1269 Okunma

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, Musul yakınlarındaki tarihi bir manastıra el koyup, burada yaşayan rahipleri kovdular.

Görgü tanıkları Mar Behnam Manastırı'nın rahiplerinin, üzerlerindeki giysiler dışında hiç bir şey alamadan dışarı atıldıklarını anlatıyor.

4'üncü yüzyıldan kalma Mar Behnam Manastırı, Hristiyanlık aleminde hac yeri sayılan önemli bir kutsal mekan.

Hristiyanlar, Musul'u ele geçiren IŞİD militanlarının kendilerine Müslüman olma, yüksek bir vergi ödeme ya da ölüm seçeneklerini sunması üzerine bölgeden kaçmıştı.

Musul kentinde artık Hristiyan kalmadığı bildiriliyor.

Süryani Katolik Kilisesi'ne bağlı olan Mar Behnam, Irak'ın Musul eyaletinin güney doğu kesimindeki Hristiyan kasabası Karakuş yakınlarında.

Süryani bir din adamı militanların manastırda kalanlara "Burada işiniz yok hemen terk edin" dediğini aktarıyor.

Aynı din adamı rahiplerin manastırdaki bazı kutsal eşyayı almak istediklerini ama militanların izin vermediğini de söyledi.
Peşmergeye sığınmışlar

Bölgede yaşayan Hristiyanlar Fransız Haber Ajansı AFP'ye, manastırdan atılan rahiplerin kilometrelerce yürüdükten sonra Kürt peşmergeler tarafından bulunduklarını anlattılar.

Bu ayın başlarında IŞİD, Musul'da, İslami toplumlarda yaşayan ve din değiştirmeyi reddeden gayrimüslimlerin cizye adı verilen bir vergi ödeyerek himaye altına girebileceklerini duyurmuştu.

Açıklamada Hristiyanlar "Bunu reddederlerse sonları sadece kılıç olur" denilerek ölümle tehdit edilmişti.

IŞİD Suriye'de Şubat'ta ele geçirdiği Rakka şehrinde de benzeri bir uygulamaya başvurmuş, Hristiyanların güvenlikleri karşılığında 14 gram altın tutarında vergi vermelerini istemişti.

Irak dünyanın en eski Hristiyan toplumlarından birinin ana vatanı. Fakat ülkedeki Hristiyan nüfus 2003'deki ABD öncülüğündeki işgalden bu yana sürekli azalıyor.

BBC yorumcusu Sebastian Usher, "Iraklı Hristiyanlar IŞİD yönetimi altında ayrımcılığa uğruyor ve cezalandırılıyor olabilir ama diğer dini gruplar örneğin Ezidiler ve Şii Müslümanların durumu çok daha kötü, çünkü inançları yüzünden hemen öldürülme tehlikesiyle karşı karşıyalar" diyor.

Öte yandan Irak başbakanı Nuri Maliki, Iraklı Hıristiyanları desteklemeye devam edeceklerini tekrarladı.

Irak el'Mesele haber sitesine göre, Irak başbakanı Maliki,  dün Bağdat'ta  Katolik Süryani Kilisesi başkanı Pius Kaşa ile yaptığı görüşmede, Irak'ta teröristlerin Hıristiyanlara da sorun çıkarttığına temas ederek, Hıristiyanların desteklenmesinin Irak hükümetinin başlıca görevlerinden olduğunu dile getirdi.

Irak başbakanı, hükümetin  bütün mültecilere yardım edilmesi amacıyla bir komite kurduğunu belirterek, bu komitelerden birinin de Hıristiyan vatandaşlardan olduğunu söyledi.

Katolik Süryani Kilisesi başkanı Pius Kaşa, Irak hükümetinin Hıristiyanların dertleriyle ilgilenmelerini överken, Iraklı Hıristiyanların  Irak halkının diğer dostları ve kardeşleri olduğunu belirterek, ülkeye aşık olduklarını söyledi.

Irak başbakanı Maliki, Pazar günü yayınladığı bildiride, Irak Şam İslam Devleti adlı terör örgütünün Hıristiyanların dini ibadet yerleri ve yerleşim yerlerine yönelik saldırılarını kınamış ve Hıristiyanları desteklemeye devam edeceklerini bildirmişti.
 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
22-07-2014 10:12 - 1269 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
29-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım