Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İnsanlar iki zümrenin davranışlarından etkilenir
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
23-04-2014 11:45 - 1076 Okunma

 Kum Şeyh Müfid Üniversitesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Hüccetül İslam Ebulfezl Museviyan, İslam âlimlerinin ahlaki davranışlar konusunda azami dikkati göstermekle mükellef olduklarını söyledi ve şöyle konuştu: Toplumda herkesten ve her kesimden daha çok ulema ahlaki kurallara dikkat etmelidir. Çünkü onların bulunduğu konum bunu gerektirmektedir. Halk onları peygamberlerin ve imamların varisleri olarak görmektedir. Yani âlimler halkın nazarında peygamberlerin yol ve yönteminin temsil eden kimselerdir. Dolayısıyla insanlar onların hareket ve davranışlarından etkilenmektedirler. Bugün camiamızda ahlaki anlamda birtakım sıkıntılar varsa bunun sorumlusu âlimlerdir. Maalesef onların birçoğu siyasi görevler üstlenmişler ve ahlaki meselelerden belli ölçüde uzaklaşmışlar. Zaten her toplumda âlimler ve amirler ahlaki gidişatta olumlu ya da olumsuz etki bırakırlar. İnsanlar bu iki zümrenin davranışlarından etkilenirler.

Museviyan sözlerini şöyle sürdürdü: Rivayetlerde de ifade edildiği gibi Peygamberin (s.a.a) gönderiliş amacı insanlar arasında ahlaki erdemleri tamamlamaktı. Âlimler Peygamberin (s.a.a), misyonunu üstlendikleri için ahlak konusunda herkesten önde olmalıdırlar. Toplumda ahlaki anlamda bir çöküş yaşanıyorsa burada birinci derecede sorumlu olanlar âlimlerdir. Çünkü halk onları peygamberlerin varisleri makamında görmektedir, onların söz ve davranışları insanları etkilemektedir. Gerçi tüm insanların görevi Peygamberi (s.a.a) örnek almak, onun öğretilerine uymaktır. Ama ortada olan bir gerçek vardır. O da bu alanda ulemanın daha etkin olduğu konusudur. Bugün eğer toplumumuzda ahlaki kurallar rengini yitirmişse veya etkisini azaltmışsa bundan birinci derecede âlimler sorumludur. Âlimlerin birinci derecedeki görevi, temsil ettikleri Peygamberin (s.a.a) ahlakını yaşamlarıyla insanlara anlatmaktır.

Museviyan şöyle konuştu: Biz çoğu zaman her alanda olduğu gibi ahlaki konularda da ifrat ve tefrite düşebiliyoruz. İmam Humeyni (r.a) zamanında neredeyse siyasi faaliyet yapacak âlim bulunmuyordu. Ama bugün ise herkes siyasete yönelmiş durumda, ahlaki konuları bilimsel olarak araştırıp düzenli şekilde işleyen ve anlatan âlim bulmakta zorlanıyoruz. Yani şunu söylemek istiyorum; ulemanın asli görevi toplumun ahlaki yapısını düzeltmektir. Eğer toplumda ahlaki çöküş varsa burada ulemanın görev ihmali var demektir.  Rivayetlerde şunu okuyoruz: “Ulema bozulursa camia da bozulur ve eğer ulema ıslah olursa camia da ıslah olur.” Dolayısıyla âlimlerle toplumun ahlakı arasında ciddi bir irtibat var ve bu irtibat göz ardı edilemez. O halde eğer toplum inhitat yaşıyorsa üzülerek ve özür dileyerek söylemeliyim ki bunun kaynağını âlimler arasındaki sıkıntılarda aramak gerekir.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
23-04-2014 11:45 - 1076 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
29-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım