Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İMAM CAFER SADIK'IN (aleyhisselam) ŞİA OLMAYANLARA YAKLAŞIMI
Mehdi AKSU

    İslam dini sosyal bir din olup kendisine inananlara yardımlaşma ve dayanışmayı emretmektedir. Yardımlaşma ve dayanışma noktasında ise din, dil, mezhep ayrımını gözetmemektedir. Bunun en güzel örneklerini Ehlibeyt imamlarının hayatlarında görmek mümkündür. Ehlibeyt imamları kendi velayetlerine inanmayanların hastalarının, hacdan dönenlerinin ziyaretlerine gidilmesine dair emirler vermişler, taraftarlarına, onlara güzel ahlak, delil ve burhan ile kendilerini ifade etmelerini emretmişlerdir. Ehlibeyt imamlarının siresinde ve hadislerinde bunların yüzlerce örneği olmasına rağmen Şia içerisinden radikal olan bazıları bu tutumun aksine bir yol tutmuş ve hakaret ve küfretme yoluna gitmişlerdir. Aşağıda nakledeceğimiz rivayetin velayeti kabul etmeyenlere karşı nasıl davranmamız noktasında cümlemize rehber olmasını temenni ediyorum.

     İmam Cafer Sadık (aleyhisselam) gecenin karanlıklarında sırtına erzak ve ekmek yüklenerek fakirlerin mahallesini dolaşır ve onlara yardım ederdi. Mualla b. Huneys şöyle diyor; Bir gece ben de sessiz bir şekilde imamın arkası sıra yola koyuldum. İmam Beni Saide gölgeliğine (bir mahalle) doğru gidiyordu. Bir anda imamın sırtından bir şeyler yere düştü. O esnada imamın yavaş bir şekilde şöyle dediğini duydum; "Allah'ım yere düşeni bana geri döndür. İleri giderek imama selam verdim. İmam sesimden beni tanıdı ve Mualla sen misin diye sordu. Ben imamın cevabını verdikten sonra, yere düşenin ne olduğuna baktım ve bir miktar ekmeğin yere düştüğünü gördüm. İmam; Mualla ekmekleri yerden topla ve bana ver diye buyurdular. Ben onları topladım ve imama verdim. Ben imama bir insanın zorlukla taşıyabileceği ekmek dolusu yükü taşımam için bana vermesini söyledim. İmam; ben bu işe senden daha layığım ama benimle beraber gelebilirsin buyurdu. İmam ekmek dolusu yükü omuzlanarak Beni Saide gölgeliğine doğru ilerledi. Bir yere ulaştık, orada evleri olmayan bir grup fakir ve çaresiz insan uyuyorlardı. Onlardan bir tanesi bile uyanık değildi. İmam onların her birinin kucağına bir veya iki ekmek bıraktı ve hatta bir tanesi bile ekmeksiz kalmadı. Daha sonra oradan ayrıldık. Ben imama şunu sordum; Sana feda olayım bu yardım ettiklerin hakkı tanıyorlar mı (yani Şia mıdırlar)? İmam Cafer Sadık (aleyhisselam) şöyle buyurdular;  “Eğer onlar hakkı tanımış olsalardı onlara tuz da verirdim." (Kâfi, c.4, s.12-Tahzib, c.4, s.105-Vesail-üş Şia, c.9, s.399)

     Ehlibeyt imamlarının tutum ve davranışları ortadadır. Ancak Ehlibeyt imamlarının amellerine rağmen bazı radikal düşünenler farklı bir yol tutmuşlardır. Bu radikal olanlarının kimi zaman konuşmaları yaldızlı olabilir ama amelleri, davranışları, ağızları hakaretten ve çirkeften öteye geçmez. Kurban olduğum İmam Cafer Sadık aleyhisselamın yanındaki arkadaşı kölesine "ey babası belli olmayan" diye küfür ettiğinde; Kurban olduğum imamın öfkeden rengi değişmiş, kişiyi azarlamıştır. O günden sonra, tarih o kişiyi kurban olduğum imamın yanında görüldüğünü kaydetmemiştir.

      Ehlibeyt imamları insanların ayıplarını ayyuka ederek asla mücadele etmediler. Bir Hristiyan bayanın ayağından çıkarılan halhal Hz. İmam Ali'ye (aleyhisselam) haber verildiğinde "Müslüman geyretinden ölse kınanmamalıdır" buyurdu. Ehlibeyt karşısındaki düşmanın bile namusuna halel getirilmesine müsaade etmemiş, düşmanının bile namusunu korumuştur. Ehlibeyt insanların ilmi ve itikadi yanlışlarını konu etmiş, bu dalda mücadele etmişlerdir, ama insanların ailevi konularını (gaybı bildikleri halde deşifre) etmemişlerdir. Ehlibeyt ayıp açmamış, ayıp örtmüştür… Ancak kendilerini herkesten daha iyi Şia gören bazıları bu güzel amellerin aksini kendilerine yol edinmişlerdir. Acaba bir insanın amel ve söylemi Ehlibeytin amel ve söylemi ile taban tabana zıt olursa bu insanın ameli ne derece Ehlibeytin ameline benzemiş olur!

      Adamın birinin peygamberlik iddiasında bulunduğu padişaha haber verilir. Padişah bunu cezalandırmak istediğinde; Adam şöyle der: Efendim önce benim cemaatimi bir görün, sonra hakkımda ceza kararı verin. Padişah adama; Cemaatini alıp gelmesini söyler. Sahte peygamber cemaati ile padişahın huzuruna geldiğinde, padişah seni dinliyorum der: Sahte peygamber, cemaatine (affınıza sığınıyorum, beni affedin, mecburum bunu yazmaya) EŞEK gibi anırmalarını söyler. Cemaat, eşek gibi anırmaya başlar. Sahte peygamber: padişaha bakarak; efendim gördünüz mü, işte benim cemaatim bunlardır; Ben böyle eşeklerin peygamberiyim.

Not 1:Unutmayalım ki; "Soğan yemeyenin ağzı kokmaz" Ağzı kokanlar verecekleri tepki ile kendilerini belli edeceklerdir.

Not 2: “İÇTİHAT VE TAKLİT”hakkında dokuz bölümlük makale yayınlayacağımızı daha önce duyurmuştuk. Bu makalelerden dört tanesini bu güne kadar yayınladık. Ancak diğer beş bölümü makale olarak yayınlamayacağız. Zira içtihat ve taklidin dışında bugün gündemde olan bir takım konular hakkında “ALLAH İLE ALDATANLARI TANIYALIM” (Gulat ve Ahbarilere Cevaplar) adında 300 sayfalık kapsamlı ve sağlam delillere dayalı bir eser kaleme aldık. Dolayısıyla dileyenler içtihat ve taklit konusunun tamamını bu eserimizden takip edebilirler…

Selam ve Dua ile…

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
28-09-2015 15:15 - 2609 Okunma
Mehdi AKSU yazarın diğer yazıları [ Tümü ]
İRAN’DA SÜNNİLER! 14-12-2018 tarihinde eklendi
DİRENİŞİN ADI FİLİSTİN! 15-05-2018 tarihinde eklendi
UKRAYNA'DA HZ. MEHDİ COŞKUSU! 03-05-2018 tarihinde eklendi
DÖRT ZÜMREYE ÇOK DİKKAT ETMEK İNDİRİLEN DİNİN EMRİDİR! 20-02-2018 tarihinde eklendi
RABBANİ ALİM ÜSTAT HAMİT TURAN’IN ANISINA! 10-02-2018 tarihinde eklendi
EHLİBEYTİN LİSANINDA AMİN KELİMESİ VARMIDIR? 07-02-2018 tarihinde eklendi
AHMAK VE CAHİL ŞİA! 27-01-2018 tarihinde eklendi
SALAT: DUA MI NAMAZ MI? 16-01-2018 tarihinde eklendi
ASRIMIZIN FİTNELERİ! 01-01-2018 tarihinde eklendi
EMEK VE HİZMETE KADİR ŞİNAS OLMAK! 15-11-2017 tarihinde eklendi
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım