Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Erdoğan ve İbadi'den Ortak Açıklama
Başkent Ankara, bugün çok önemli bir konuk ağırlıyor. Irak Başbakanı Haydar el İbadi, bağımsızlık referandumunun ardından Mesut Barzani'nin geri adım attığı bugün, Ankara'ya geldi.Konuk başbakan, ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. İkili randevunun ardından heyetler arası görüşmeye geçti.Heyetler arası toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile diğer yetkililer bulundu.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-10-2017 09:53 - 1085 Okunma
REFERANDUMA KARŞI TAVRIMIZ DEĞŞİMEDİ
 
Görüşmeler sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erodoğan ve Irak Başbakanı İbadi ortak açıklama yaptı. 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında İbadi ile yaptıkları görüşmede son gelişmeleri ele aldıklarını aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kuzey Irak'taki tartışmalı referanduma ilişkin Türkiye'nin tavrının değişmediğini aktaran Erdoğan şunları söyledi: "Tüm uyarılarımıza olumlu yanıt gelmeyince yaptırım kararı aldık.Türkiye-İran ve Irak olarak olumlu bir aşamaya geliyoruz.
 
9 MİLYARLIK DOLARLIK TACİRAT HACMİ
 
Şu anda Irak ile aramızda 9 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Temennimiz odur ki bunu daha iyi noktalara taşıyalım. Zira her yönüyle komşuluklarımız ve kardeşlik bağlarımız ileri. Aynı medeniyet değerlerini taşıyan iki ülkeyiz. Ne yazık ki Irak büyük darbeler yedi. 
 
PKK'YA KARŞI ORTAK MÜCADAYE HAZIRIZ
 
Aynı medeniyet değerlerini taşıyan iki ülkeyiz. Ne yazık ki çok büyük darbeler yedi Irak; özellikle Musul'un geldiği konum ortada. Nerdeyse Bağdat'a kadar DEAŞ denilen terör örgütü tüm buraları yıkarak gitti.  Merkezi yönetim, kararlı attığı son adımlarla  DEAŞ denilen bu terör örgütünden neredeyse ülkenin bütününü, yüzde 15-20  civarında, bunun haricinde temizlemiş vaziyette. İnanıyorum ki bu kalan DEAŞ  terör örgütü de temizlenecektir. Bu durumu fırsat bilen PKK terör örgütünün de  aynı şekilde Irak'ta bir yapılanmasının olduğunu biliyoruz. Kandil gibi, Sincar  gibi, bu bölgelerde PKK'nın bir varlığı söz konusu. Bütün buralarda da bizler her  türlü dayanışma içerisinde ortak mücadeleyi sürdürmeye Türkiye olarak varız.
 
Temennim odur ki, Irak'ta yıkımların olduğu bölgeler küllerinden ayağa kalksın. Bizler de ellerimizden gelen desteği vereceğiz. Bölgenin barışı ve huzuru için atılması gereken adımları atacağız.
 
PETROL BORU HATTININ ÇALIŞMASI İÇİN DESTEK VERMEYE HAZIRIZ
 
Petrol boru hattının çalıştırılması konusunda her türlü desteği vermeye hazırız. Merkezi yönetim endeksli olarak bu adımlar atılacaktır. Yeni sınır kapıları için görüşmeler sürüyor. 
 
İBADİ: SINIRLARIMIZ İÇİNDE HİÇBİR SİLAHLI GRUBA İZİN VERMEYİZ 
 
'DEAŞ'a karşı zafar kazanmayı başardık" diyen İbadi ise şunları dile getirdi: "Bizler maalesef bu sıkıntıların yaşandığı coğrafyanın bir parçasıyız. Artık bu sıkıntıların aşılmasının zamanı gelmiştir. Irak güvenlik güçlerimizle DEAŞ'a karşı zafer kazanmayı başardık ve ağırlığımızı ortaya koyduk. Biz Irak toprakları içerisinde hiçbir silahlı  grubun faaliyet göstermesine izin veremeyiz. Irak anayasasına göre, yasadışı şekilde silah sahibi olan her grubun cezası verilir. Gençlerimizin içerisinde Haşdi Şabi içerisinde savaşan evlatlarımız oldu. Bizim görevimiz Irak'ın toprak bütünlüğünü sağlamak ve terör örgütlerine karşı mücadele etmektir.
 
TOPRAĞIMIZI PARÇALAMAK İSTEDİLER...
 
Maalesef Irak toplumunun bileşenleri dikkate alınmadan bir referandum kararı alındı. Bazıları bu referandumla toprağımızı parçalamak ve sınırlarımızı yeniden belirlemek istediler. Bizler ırkı, mezhebi ne olursa olsun, Irak Merkezi Federal Yönetimi olarak tüm Irak vatandaşlarını korumakla mükellefiz.Şu anki Irak güvenlik güçleri, Saddam dönemine benzememektedir. Tamamının tek hedefi Irak vatandaşlarını korumak ve güvenliklerini sağlamak. Güvenlik güçlerine net bir şekilde, vatandaşlara karşı silah kullanılmaması ve kan akıtılmaması konusunda talimat verdik.
 
Tüm bölgede istikrarın sağlanması için önümüzde büyük bir sorumluluk var. Az öncede konuştuğumuz gibi, bir projemiz var. Bu projemiz bölgede artık savaşlar yerine, ekonomik kalkınmayı sağlayacak adımların atılması. İkili ilişkilerin güçlü bir şekilde devam etmesini istiyoruz ve hiçbir ülkenin iç işlerine müdahale edilmesini desteklemiyoruz"
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-10-2017 09:53 - 1085 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
29-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım