Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Erbil'de silahlı saldırı: Bir Türk konsolosluk çalışanı hayatını kaybetti
Irak'ın Erbil şehrinde restorana düzenlenen saldırıda bir Türk diplomat ve bir Irak vatandaşı hayatını kaybetti. Türk Dışişleri Bakanlığı, Erbil Başkonsolosluğu'nda çalışan bir görevlinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
18-07-2019 10:28 - 1058 Okunma
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu saldırının detaylarını basın mensupları ile paylaştı. Çavuşoğlu, "Yerel saatle 15.15'de, Erbil Başkonsolosluğu'nda görevli bir kişinin lokantada yemeğini yerken 3 kişinin saldırısı sonucu şehit olduğunu" söyledi.
 
Bakan, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamalarda saldırganların aynı zamanda yan masadaki Iraklı 2 kişiye de hedef aldığını belirtti. Çavuşoğlu, bu kişilerden birinin vefat ettiğini diğerinin de ağır yaralandığını aktardı.
 
Çavuşoğlu: Ankara'dan bir heyet Irak'a gidebilir
Dışişleri Bakanı gerekirse Ankara'dan bir heyetin Irak'a gidebileceğini kaydetti: "Hem Bağdat'la hem Erbil'le temas halindeyiz. Mesrur ve Neçirvan Barzanilerle görüştük, görüşüyoruz. Diğer taraftan Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el-Hakim kardeşim, şu anda Washington'da onunla da görüştük, temas halindeyiz. Saldırganların yakalanması, arkasında ne var bunların tüm detaylarıyla ortaya çıkması için temaslarımızı sürdürüyoruz."
 
Çavuşoğlu, "saldırının terör örgütü PKK ya da başka bir terör örgütü tarafından yapılmış olması ihtimaline" ilişkin soruya, "Böyle bir saldırı olunca tabii ilk akla gelen bu oluyor, 'Terör saldırısı mı' diye ama hemen yan masada 2 tane de Iraklı'nın saldırıya uğraması, birinin öldürülmesi diğerinin ağır yaralanması, onlara da yönelik bir saldırı olduğu için tam detaylı net bilgi vermek için bunların ortaya çıkması gerekiyor." yanıtını verdi.
 
Saldırı ile ilgili Erbil Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada da "Erbil'deki bir restoranda bugün gerçekleşen silahlı saldırıda bir Türk diplomat ve bir Irak vatandaşı hayatını kaybetti, bir vatandaş yaralandı." bilgisi verildi.
 
Açıklamada, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde bulunan diplomatların can güvenliğinin korunacağı, bölgenin huzurunun kaçmasına izin verilmeyeceği kaydedildi.
 
Restoran sahibi: Saldırgan doğrudan konsolosluk çalışanlarını hedef aldı
Yerel medyaya açıklamalar yapan saldırının gerçekleştiği restoranın sahibi, konsolosluk çalışanları içeri girdikten sonra sivil giyimli ve üzerinde iki silah taşıyan saldırganın, doğrudan konsolosluk çalışanlarını hedef alarak ateş açtığını ifade etti.
 
Erdoğan: Konsolosluk çalışanlarımıza yönelik menfur saldırıyı kınıyorum
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saldırıya ilişkin "Erbil'de konsolosluk çalışanlarımıza yönelik düzenlenen menfur saldırıyı kınıyorum." dedi. Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Erdoğan, "Saldırıda şehit olan çalışanımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Saldırının faillerinin süratle bulunmaları için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir" ifadelerini kullandı.
 
Recep Tayyip Erdoğan
 
 
 Erbil’de konsolosluk çalışanlarımıza yönelik düzenlenen menfur saldırıyı kınıyorum. Saldırıda şehit olan çalışanımıza Allah’tan rahmet diliyorum.
Saldırının faillerinin süratle bulunmaları için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir.
 
 
Türk Dışişleri: Saldırganların bulunması için girişimler sürüyor
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada: "Bugün (17 Temmuz) öğleden sonra Erbil Başkonsolosluğumuzun bir görevlisi Başkonsolosluğumuz binası dışında bulunduğu bir sırada uğradığı menfur silahlı saldırı neticesinde şehit olmuştur. Saldırının faillerinin süratle bulunması için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir. Şehidimize Allah’tan rahmet, acılı ailesine ve tüm Türk Milletine sabır diliyoruz." denildi.
 
İbrahim Kalın: Bu hain saldırıyı yapanlara gereken cevap verilecektir
Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın konuyla ilgili sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulundu. Kalın, "Bu hain saldırıyı yapanlara gereken cevap verilecektir." dedi. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü faillerin bulunması için gerekli çalışmaların başlatıldığını belirtti.
 
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, "Ülkemizin çıkarlarını korumak ve dünyaya mesajını hayata geçirmek için gayret ediyorlar. Bu uğurda lanetli saldırılara uğrayıp şehadet mertebesine erenleri hiçbir zaman unutmayacağız." dedi.
 
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Michael Pompeo yazılı bir açıklama yaparak olayı kınadı. Pompeo, saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek Irak'ta Türkiye'nin yanında olduklarını belirtti.
 
Saldırganların yakalanması için diğer kentlere giden yollar kapatıldı
Erbil Emniyet Müdürü Abdulhalik Talat, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını, daha sonra detaylı açıklamanın yapılacağını söyledi. Kaçan saldırgan veya saldırganların yakalanması için Erbil'den diğer kentlere giden tüm yolların trafiğe kapatıldığı belirtildi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
18-07-2019 10:28 - 1058 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
19-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım