Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Emekli büyükelçiden çok konuşulacak kitap
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
20-08-2014 08:01 - 1418 Okunma

 Emekli Büyükelçi Bilge Cankorel, 43 yıllık meslek anılarını ve tanıklıklarını "Bir Dönem Biterken / Bir Diplomatın Seyir Defteri" adlı kitabında topladı.



Kırmızı Kedi Yayınevi'nden çıkan "Bir Dönem Biterken" adlı kitapta son yıllarda sıkça eleştirilen AKP'nin dış politikasına ilişkin önemli bilgilere yer verildi. Türkiye'nin Ottawa, Pekin, Afganistan, Ukrayna büyükelçiliği görevlerinde bulunan Bilge Cankorel kitabında, dış politikada görev verilen ancak diplomatik yetkisi olmayan kişilere değindi. Kitapta, son 6 yılda Bakanlık dışından yapılan büyükelçi atamalarının son 40 yılda atanan sayıyı fazlasıyla geçtiği belirtildi.

Bu kişilerin dış politikada ciddi sorunlar yarattığına işaret eden Cankorel, ayrıntıları şöyle aktardı:

"Diplomasi mesleği, devletin yasa ve usullerine uygun olarak atanıp denetlenen ve uluslararası usuller çerçevesinde görev yapan, yetki ve sorumlulukları belli diplomasi (meslek) memurlarınca icra olunan bir kamu görevidir. Hal böyle iken, bu yetki, liyakat ve denetim sisteminin dışındaki kişi, kurum ve çevrelere de diplomatik temsil yetkisi verildiği izlenimi yaratan davranışların son zamanlarda artış göstermesi endişe vericidir. Bazı özel kurum ve kuruluşların hatta özel kişilerin devleti temsil yetkisi kullandıkları iddia veya izlenimi ile devletin resmi temsilciliklerini devre dışı bırakmalarının hatta zaman zaman siyasi makamlarca resmen görevlendirmelerinin, diplomasi teşkilatımızda ve dış politikamızın uygulanmasında önemli yapısal aşınmalara yol açtığı ve ciddi koordinasyon sorunları yarattığı inkar edilemez."

'GELECEK SEÇİMLERDE VEKİL OLAMAYACAKLAR BÜYÜKELÇİLİK İSTİYOR'

Kitabında, ilginç bir kulis bilgisine yer veren Cankorel, önümüzdeki seçimlerde milletvekili olması mümkün olmayan parlamenterlerin büyükelçi olmak istediğini açıkladı. Emekli Büyükelçi Cankorel, kitabında şu bilgilere yer verdi:

"(...) Daha da sakıncalı gördüğüm bir başka uygulama, son altı yıl içinde Bakanlık dışından atanan büyükelçi sayısının son kırk yılda atanan sayıyı fazlasıyla geçmesidir. Fakat asıl vahimi, istisnai bir memuriyet olan büyükelçilik görevini sıradanlaştırmaya ve meslek dışına taşmaya dönük bu anlayışı daha da ileri götürecek biçimde 10 Temmuz 2013 gecesi TBMM'de kabul edilen bir 'torba' yasa ile Dışişleri'nde genel müdür yardımcısı ve üstü yönetici görevlere dışarıdan atama yapılabilmesinin mümkün kılınmasıdır. (Başbakanlık dahil birçok devlet kurumunda böyle bir uygulama mümkün olmakla beraber, görevin özelliği ve uzmanlık niteliği nedeniyle Dışişleri'nde -TSK gibi- merkez teşkilat dışarıdan atamalara her zaman kaplı tutulmuştur.) Bu suretle Dışişleri'nde iç ve dış yönetici kadrolarının dışarıdan diplomasi birikim ve tecrübesi bulunmayan fakat iktidarlara yakın kişilerce doldurulması yolu tamamen açılacak, diplomasimizin yönetimi mesleki liyakatten büsbütün uzaklaşmış olacaktır. Bu gelişmeler bağlamında, özellikle bir sonraki seçimlerde aday gösterilmesi mümkün olmayan parlamenterler arasında başka ülkelere büyükelçi atanma beklentisinin oluşmakta olduğu hakkındaki duyumlar şimdiden kulislerde konuşulmaktadır. Basınımızda 'Dışişleri'ne alaylıların hakimiyeti' tabiriyle tanımlanan ve dünyada benzerine ancak ihtilal hükümetleri dönemlerinde rastlanan böyle bir uygulamanın ülkemizde diplomasi mesleğini bitirebilecek vahamette bir adım oluşturabileceğini görmek zor değildir. Bu gelişmeler karşısında Dışişleri teşkilatımız büyük bir infial içine girmiş, sekiz eski Dışişleri Bakanı ve 102 emekli Büyükelçi'nin imzaladığı bir bildiri ile bu yasal işlem protesto edilmiştir. Konunun CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürüleceği söylemleri ise hayata geçirilmemiştir."    

DAVUTOĞLU'NUN 'SIFIR SORUN' POLİTİKASI 'SIRF SORUN' OLDU

Emekli Büyükelçi Cankorel, kitabında son dönemde birlikte çalıştığı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun dış politika uygulamalarına da değindi. Cankorel, Davutoğlu'na atfedilen "stratejik derinlik" teorisine ilişkin kitabında şu değerlendirmelerde bulundu:

“'Stratejik derinlik' ile ilişkili olduğu anlaşılan 'proaktif diplomasi', 'önleyici diplomasi', 'ritmik diplomasi', 'çok boyutlu diplomasi', 'vizyoner diplomasi', 'model ülke', 'kazan-kazan stratejisi' gibi okul kitabı deyimleri yanında 'Kürt ve Ermeni açılımları', 'Suriye ile bütünleşme' gibi iddialı ancak çelişkili, içeriksiz, desteksiz sloganlar olarak dış politika söylemimize girmiştir. (...) Türkiye, bölgede izlediği hırçın politikalarla 'sıfır sorun' iddiasıyla çıkılan noktadan bugün 'sıfır dost' hatta 'sırf sorun' noktasına gelinmiştir."   

Odatv.com

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
20-08-2014 08:01 - 1418 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
28-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım