Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
BAE'nin Somali ve Yemen planları
Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen savaşına dahil olması nedeniyle Somali başkentindeki Şeyh Zayed Hastanesini yeniden açmayı teklif etti, ancak Somali iki ülke arasındaki gergin ilişkiler nedeniyle teklifi reddetti.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
14-07-2020 10:29 - 2978 Okunma
BAE şimdi soğuk ilişkilerden sonra Somali ile ilişkilerini sürdürmek istiyor ve Mogadişu'daki iki yıl önce kapattığı Şeyh Zayed Hastanesini yeniden açmayı teklif etti. Somali News, Haziran'ın başında hastaneyi yeniden açma karşılığında Abu Dabi'nin Somali'den Yemen savaşında kendisini desteklemesini istediğini bildirdi. Teklif, Birleşik Arap Emirlikleri destekli Geçiş Meclisi'nin 20 Haziran'da Aden Körfezi'ndeki Sokotra adasını ele geçirmesinden sonra geldi.
 
Portsmouth Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Muhammed Şair, el-Monitor haber ağına  BAE'nin çeşitli nedenlerden dolayı Somali ile ilişkilerinde normale dönmeye çalıştığını söyledi. Bunun en önemli nedeni Somali'nin Sokotra'nın stratejik takımadalarına yakınlığıdır. Ada, dünyanın en önemli petrol ticaret kanallarından birinin ortasında yer alıyor ve son iki yıldır stratejik bir üs olarak Birleşik Arap Emirlikleri'nin askeri ve ekonomik çıkarlarının ilerlemesine yardımcı oldu.
 
BAE ve Somali arasındaki ilişkiler 2017 Körfez krizinden bu yana benzeri görülmemiş bir seviyede soğudu. Çünkü Somali, Katar ile BAE-Suudi çatışmasında tarafsızlık ilan etti. Mayıs 2018'de BAE, mali ve askeri yardımlarını Somali'den geri çekerek Somali'yi baskı altında bırakmak istedi. BAE'nin bir diğer hedefi, Somali ile yakın bağları olan Katar ve Türkiye'nin Somali'deki etkisini zayıflatmaktı.
 
BAE, Mogadişu'daki muhalif politikacıları destekledikten sonra Somali Özerk Bölgesi ve Somaliland ile Pantland arasında daha güçlü bağlar aramaya başladı. Dubai Uluslararası Limanlar Şirketi, Ekim 2018'den bu yana Somaliland'daki Barbara'da bir deniz limanının geliştirilmesi için 442 milyon dolardan fazla yatırım yaptı. Bu, Güney Yemen limanları ve BAE'nin askeri bir varlık aradığı Sokotra Adası ile birlikte BAE'nin güçlü bir bölgesel alan kurma çabalarını yansıtıyor.
 
Somali, BAE'nin Somali Yarımadası'ndaki varlığını ve katılımını defalarca kınadı. Bu, geçen yıl Nisan ayında on milyonlarca doların Abu Dabi'den Somaliland'a akmasını engelledi. Haber kaynaklarına göre, Somali'nin ülkede faaliyet gösteren BAE casuslarından oluşan bir ağı tutukladı. Bu ülkenin konumu, BAE'nin Afrika Boynuzu'nda güçlü bir oyuncu olma hedefini engelliyor. Bu hedef, BAE Dışişleri Bakanı Enver Gargaş tarafından Aralık 2019'da Abu Dabi'deki BAE Güvenlik Konseyi'nde dile getirildi.
 
Koronavirüsün yayılmasının ardından, Birleşik Arap Emirlikleri de dahil olmak üzere bazı zengin ülkeler bölgesel bağların ve etkilerin güçlendirilmesine yardımcı olmak için koronavirüs diplomasisini kullandılar. 14 Nisan'da Abu Dabi, Dünya Sağlık Örgütü işbirliği içinde yardım etmek için Mogadişu'ya 8 kişi gönderdi ve 12 Mayıs'ta, veliahd prens Muhammed bin Raşid el-Maktum, Corona virüsü ve sel krizine yardımcı olmak için Somali'nin başkentine birkaç bağış daha yaptı. Ancak bu hamlelere rağmen Abu Dabi'nin Mogadişu'da hala bir yeri yok.
 
Somali Dışişleri Bakanı Ahmed İsa Avad, BAE'nin son önerisine yanıt olarak "Dünya, Sokotra'nın Yemen toprağı olduğunu ve eski çağlardan beri var olduğunu biliyor. Somali halkı  isteklerinizi yerine getirmek için kullanılan ucuz araçlar değildir. Yemen komşu ve kardeş bir ülkedir ve kendi egemenliği ve izzeti vardır." açıklamasında bulunmuştu.
 
Ahmed İsa Avad 9 Haziran'da el-Arabiyye kanalının yaptığı bir röportajda, Somaliland ve Pantland'daki Dubai Uluslararası Limanlar Şirketi'nin faaliyetlerinin, Somali'nin egemenliğini ihlal ettiği yineledi ve bunun Somali ve BAE arasındaki ilişkileri daha da kötüleştireceği konusunda uyardı.
 
Mevcut Somali hükümetindeki Türkiye ve Katar'ın etkisi göz önüne alındığında BAE, Mogadişu'yu mali yardımla kendine yakınlaştırmaya çalışacaktır.  (Jonathan Fenton-Harvey)
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
14-07-2020 10:29 - 2978 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım