Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Arap Birliği 29. Zirvesi Sonuç Bildirgesi Açıklandı
Suudi Arabistan’ın Ez Zehran kentinde düzenlenen Arap Birliği 29. Zirvesi sona erdi. ‘Kudüs Zirvesi’ olarak isimlendirilen zirvenin sonuç bildirgesi açıklandı.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
16-04-2018 09:41 - 597 Okunma
Yayımlanan Ez Zehran Bildirisi’nde, Arap alemi için Filistin meselesinin hala merkezi konumunda olduğu ve işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Arap kimliği ile Filistin'in başkenti olarak kalacağı belirtildi.
 
Filistin devletinin, Doğu Kudüs'ün içinde bulunduğu, 1967 yılında işgal edilen tüm Filistin toprakları üzerinde egemenlik hakkı olduğu belirtilen bildiride, liderlerin barışa olan bağlılıklarını stratejik bir seçenek olarak gördüğü ve Arap-İsrail çekişmesini Arap Barış Girişimi doğrultusunda çözmeyi yineledikleri aktarıldı.
 
Ez Zehran Bildirisi’nde ABD’nin Kudüs’ü Siyonist İsrail’i başkent ilan etmesine de yer verildi.
 
ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkent ilan etmesinin reddedildiği ve kınandığı bildiride karar "geçersiz ve uluslararası hukuka yönelik tehlikeli bir ihlal" olarak nitelendirildi.
 
İsrail'in, 1967 yılında işgal edilen Filistin toprakları üzerindeki yasa dışı tüm yerleşim politikalarının şiddetle kınandığı bildiride, Arap ülkelerine, İsrail'in ekonomik yaptırımları karşısında durabilmesi için Filistin devletini aylık 100 milyon dolar finanse edecek sistemin ivedilikle hayata geçirilmesi yönünde Arap Birliğinin aldığı kararlara bağlı kalma çağrısında bulunuldu.
 
‘Suriye’nin Egemenliğine Bağlı Olduklarını’ iddia ettiler
 
Ez Zehran Bildirisi’nde Suriye’ye de değinildi. Bildiri de Suriye’nin toprak bütünlüğü, egemenliği, istikrarı ve güvenliğinin korunmasına bağlılık vurgulandı.
 
Doğu Guta’ya da yer verilen bildiride, İran’ın Arap ülkelerine müdahale ettiği iddia edilerek, “İran’ın müdahaleleri ve Doğu Guta’da yaşananların kınandığı ifade edildi.
 
Bildiride, Suriye krizinin tek çıkış yolunun bütün tarafların onayını alacak ve halkın taleplerini gözetecek bütün Cenevre-1 bildirisine dayalı siyasi çözüm olduğu belirtildi.
 
Arap liderlerin Lübnan ile olan dayanışmalarını teyit ettiği bildiride, ülkenin ulusal birliğinin yanı sıra toprakları üzerindeki egemenliği, istikrarı ve güvenliğini koruyacak şekilde siyasi ve ekonomik desteğin sağlanmasına işaret edildi.
 
Libya'da yaşanan gelişmelere de değinilen bildiride, Libya'nın birliği ve egemenliğine olan bağlılıklarını yineleyen Arap liderlerin, dış güçlerin her türlü müdahalesinin kabul edilemez olduğu ifade edildi.
 
Bildiride, Ada konusuna da yer verdiler
 
Ez Zehran Bildirisi’nde Yemen’de yer verildi. Bildiride, Yemen’in Eski Cumhurbaşkanı Mansur Hadi’nin liderliğindeki hükümetin tek meşru hükümet olduğu vurgulanırken, Hadi hükümetine desteğin devam edeceği belirtildi.
 
Bildiride, İran’la Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ada konusuna da değinildi. İran’ın olan 3 adanın Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait olduğu iddia edilen bildiride, Arap ülkeleri ile İran arasındaki ilişkilerin, tehdit ve güç kullanımından kaçınılarak "iyi komşuluk ilkesine" dayanması vurgulanarak, Birleşik Arap
 
Emirlikleri'nin 3 adası üzerindeki egemenliği ve bu adaların İran'dan geri alınması konusundaki kararlılığının altı çizildi.
 
Arap Birliğinin bir sonraki zirvesinin Tunus'ta gerçekleştirileceği bilgisi de paylaşıldı.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
16-04-2018 09:41 - 597 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
29-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım