Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
7 Haziran 2015 Seçimleri
    7 Haziran 2015 tarihinde yapılan genel seçim sonuçları, 12 yıl süren tek parti hakimiyetine son vermesine rağmen, muhalefet partilerini de tek başına iktidara taşımamıştır. Bu durumun en kısa ve net tanımı olarak, “Türkiye’nin yönetimi  birden çok siyasi partinin uzlaşması ile mümkündür” denebilir.
 
    Sık sık askeri darbeler ve müdahaleler ile kesilen demokrasimiz içerisinde şüphesiz ki “milli irade” büyük öneme sahiptir. Ancak tıpkı bireysel iradenin olduğu gibi milli iradenin de fesada uğratılması “ ifsat” edilmesi mümkündür. Genellikle iktidardaki siyasi partinin, bütün devlet olanaklarını kendi lehine, rakipleri aleyhine kullanması, sahip olunan güç ve imkanlarla lehine haksız menfaatler elde etmesi, temsilde adalet ve hakkaniyet ölçüsü yerine konjonktürel  tercihlerde bulunulması halinde, ortaya çıkan milli iradenin her türlü eksiklikten azade, saf bir irade olduğu söylenemez. Bütün bunlara rağmen milletin tercihi olan iradeye saygı duymak  demokrasinin gereğidir.
 
    Bu yazımız yazılırken, henüz bir hükümet kurulmamış olup,  siyasi partiler arasında görüşmeler yapılmaktadır. Bu aşamada  siyasi partilerce zaman zaman olumsuz sözler söylense de, medeniyet tarihindeki birikimi, sayılı devletler arasındaki yeri ve büyüklüğü Türkiye Cumhuriyeti’nin sorunlarını aşma yolunda teminattır. Türkiye köklü devlet geleneği olan büyük devlettir. 
Seçim sonuçları analiz edildiğinde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının etnik ve kültürel yapılarının-yeterli olmasa da- temsil edildiğini görmekteyiz. Hatta bazı kesimlerin nüfus oranlarına kıyasla çok daha fazla temsil gücü elde ettikleri de bir gerçektir. Ne var ki Azeri/Caferi kökenli vatandaşlar sahip oldukları nüfus oranının büyüklüğüne rağmen temsil edilmeyerek yine  TBMM dışında kalmışlardır.
Tam anlamıyla bilimsel ve güvenilir kaynaklar olmamasına rağmen, çeşitli araştırmalar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Azeri/Caferi Türklerin 3 milyondan fazla bir nüfusa sahip olduğunu göstermektedir. Bu nüfus oranı 4. veya 5. büyük kitle anlamına gelmektedir. 50-60 bin nüfusu olan diğer etnik nüfusa sahip olanlar birden fazla temsilci ile TBMM’de temsil edilirken, 3 milyonluk bir nüfusun temsil dışı kalması, temsilde adaletin sakatlanmasına dolayısıyla milli iradenin de eksik yansımasına yol açmıştır. 
 
    Şüphesiz Anayasa ve yasalara göre kurulup faaliyet gösteren her siyasi parti “meşru”dur. Meşru siyasi partiler çatısı altında siyasi faaliyette bulunmak da her Türk Vatandaşının en temel ve Anayasal hakkıdır. Sorun, siyasi partilerin nüfus oranlarına göre adil ve hakkaniyete uygun temsil imkanı vermemesinde yatmaktadır. Çözüm ise, temsil olanağı isteyenlerin, demokraside yeri olan “birlik ve beraberlik” halinde hareketle, kendilerine önem verilmesini sağlamaktır.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
20-06-2015 10:18 - 615 Okunma
yazarın diğer yazıları [ Tümü ]
Hz. Mehdi (a.f) Haktır ve Gelecektir 07-06-2016 tarihinde eklendi
Hz. Mehdi (a.f) Haktır ve Gelecektir 07-06-2016 tarihinde eklendi
Laiklik ve AHİM kararları 03-05-2016 tarihinde eklendi
Aşura 30-10-2015 tarihinde eklendi
Suud’un şerrinden Merkel’in insafına sığınmak! 18-09-2015 tarihinde eklendi
Terör Örgütlerini kullanmak veya Cepte akrep taşımak 14-08-2015 tarihinde eklendi
Terör Örgütlerini kullanmak veya Cepte akrep taşımak 14-08-2015 tarihinde eklendi
Rahmet ve Bereket Ayı Ramazan 14-07-2015 tarihinde eklendi
7 Haziran 2015 Seçimleri 20-06-2015 tarihinde eklendi
Suudiler neden Yemen’e saldırdı? 22-05-2015 tarihinde eklendi
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
28-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım